Nyheter

– En grenseløs 
egoisme

Biologen Harald Kryvi mener 
menneskeheten undergraver egen eksistens og ruinerer naturen ved ikke å ta på alvor de enorme problemene overbefolkning skaper.

– Det er en grenseløs egoisme når menneskeheten tillater seg å overbefolke jordkloden på en måte som er totalt ødeleggende for natur og miljø. For å fø en altfor stor befolkning mener vi åpenbart at vi har rett til å dyrke opp stadig mer land, utrydde arter, ødelegge skoger, drive rovfiske, forurense og generelt drive rovdrift på naturen. Det er uetisk, og det er ikke bærekraftig, sier Kryvi.

LES OGSÅ: Afrika vil firedobles før år 2100

Naturmangfold

Kryvi er professor emeritus ved Universitetet i Bergen, og er en av få i akademiske kretser som velger å advare mot den kraftige globale folkeveksten. Som biolog tar han utgangspunkt i vårt ansvar for å bevare mangfoldet i naturen:

– Mitt engasjement skyldes ikke at jeg synes synd på menneskeheten. Det er tross alt menneskene selv som oppfører seg så idiotisk at de undergraver sin eksistens. Mitt sterkeste ankepunkt er at vi påfører alvorlig trøbbel for planter og dyr som aldri har bedt om å bli utryddet, sier Kryvi.

Han påpeker at ødeleggelse av naturen i neste omgang truer vår egen eksistens. Klimaendringer er bare ett av mange gigantiske problemer som forsterkes av menneskelig aktivitet som ikke respekterer naturens tålegrenser.

Eksplosiv vekst

70-åringen sier prognosene for fortsatt folke­vekst gjør ham bekymret både for egne barn og barnebarn. Siden han ble født i 1944 har innbyggertallet på jordkloden nær tredoblet seg, fra rundt 2,5 milliarder til 7,3 milliarder i dag. Han mener­ det nå må tas drastiske skritt for å bremse veksten og redusere folke­tallet.

– Noen kolleger her ved Universitetet i Bergen har regnet ut at jordkloden ikke ville tåle mer enn én milliard mennesker dersom alle hadde norsk levestandard, hvis det ikke skal ødelegge klima og miljø, sier Kryvi.

Han mener det er altfor passivt å vente på at økonomisk utvikling skal føre til nedgang i barnekull og stabilisering av innbyggertallet. I de neste tiårene forventer han et voksende press på rike land fra mennesker som vil slippe unna nød og fattigdom både i Afrika og Asia, slik vi nå ser eksempel på med livsfarlig flukt over Middel­havet.

LES OGSÅ: 1,4 millioner flere hver uke

Hemmer utvikling

– Allerede­ i dag får minst 800 millioner mennesker for lite ernæring. Kronisk underernæring påfører barn irrever­sible skader i sentralnerve­systemet som hemmer videre ­utvikling. Da får vi en ond sirkel, der man spesielt på det afrikanske­ kontinentet ødelegger sin egen framtid.

Kryvi peker på Kenya, der ­befolkningen har økt fra 6 millioner i 1950 til over 45 millioner i dag. Det har ført til en rask flytting­ til byene, der mange tvinges til å bo i slum.

– Rask folkevekst har bidratt til at rundt 40 prosent av alle byinnbyggere i verden bor i slum, ofte under helt umenneskelige forhold, inklusive kriminalitet, voldtekter og oppløsning av sosiale forhold. Det er uverdig, men vi lukker ­øynene for problemene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Prevensjon

Løsningen er ifølge Kryvi like enkel som den er komplisert: Full tilgang til prevensjon, og fulle rettigheter for kvinner til å bestemme over egen seksualitet og graviditet.

– Kvinneundertrykking og mangel på prevensjon er hovedårsaker til problemene. Dessverre viser det seg at det er vanskelig­ å kritisere den kulturelle og religiøse­ praksisen som bidrar til dette, enten det nå er afrikansk mannssjåvinisme, den katolske kirkens seksualmoral eller kvinneundertrykkelse innenfor islam. Tausheten fra politikerne er øredøvende, sier Kryvi.

Han mener det er uakseptabelt at familier gir seg selv retten til å få seks-sju barn i fattige land, når de vet at de da får dårlige liv. Uten et oppgjør med holdninger og handlinger som i praksis fører til en ødeleggende overbefolkning, er biologen redd det er for sent å berge menneskeheten og naturen fra kollaps, selv om vi skulle utvikle mer effektive og mindre miljø­skadelige produksjonsmetoder for mat og andre varer.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter