Nyheter

– En del av troen

Kristne har fått en ny forståelse for at «klimaengasjementet er en del av kallet til å følge Jesus».

Det sier Paul Erik Wirgenes, som har ledet styringsgruppa for prosjektet Skaperverk og bærekraft.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Vi har i stor grad har bidratt til å skape forståelse for at kallet til å ta ansvar for den verden Gud har skapt, er en del av vår tro på den treenige Gud. Kirkene i Norge har vært viktige premissleverandører i miljødebatten. Vi har erfart at kirkene nettopp som kirker og med et trosspråk, er blitt anerkjent i klimakampen, svarer Wirgenes.

LES OGSÅ: Slik ble klimakampen sentral i kirken

Tro

I sluttrapporten fra prosjektet er dette utdypet slik: «Ved at kirker og kristne organisasjoner blir mer bevisst det trosmessige grunnlaget og det etiske imperativ for et sterkere sosialetisk engasjement for vern om skaperverket og kamp for rettferdighet, vil de også få en tydeligere rolle i samfunnet. I bibelsk språkbruk kan det gjerne kalles å være «lys og salt i verden.»

– Dere har også møtt motvind?

– Etikk vil i sitt vesen også være utfordrende. Det er noe av etikkens karakter å pirke borti holdninger som både skaper forventning og glede.

Paul Erik Wirgenes legger vekt på at kirkefolk ikke bare har vært opptatt av å stille kritiske spørsmål til politiske beslutningstakere, men også rette kritisk lys mot egen praksis og hva som er kirkenes klimaavtrykk.

– Energibruk på kirkebygg og transport er blant kirkenes største utfordringer. På begge felt er det gjort grep for å ta ansvar for det vi selv er skyldige i, sier han.

LES OGSÅ: «Black friday» setter et markant, negativt miljøavtrykk

Viktig

Wirgenes mener at kirkene, nasjonalt og internasjonalt, har etablert seg som en viktig stemme i klimadebatten.

Men gjennomgangen om hva som har skjedd på disse ti årene, viser at prosjektet Skaperverk og bærekraft ikke har lyktes veldig godt med å nå ut til trossamfunnene utenfor Den norske kirke. Per 15. november 2016 er 312 menigheter i Den norske kirke registrert som «grønne». For andre kirkesamfunn er det til sammen bare registrert ti «grønne menigheter».

– Trappes det kirkelige klimaengasjementet ned når samarbeidsprosjektet Skaperverk og bærekraft nå nedlegges?

– Nei, ingen av oss som har arbeidet med dette, ser på dette som nedtrapping. Vi har brukt mange år på å etablere en klimafaglig og teologisk forståelse i kirkene. På dette grunnlaget kan vi jobbe tett med hverandre og hver for oss i fortsettelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter