Nyheter

– En begavet formidler

«En flott mann», «glimt i øyet» og «en begavet formidler». Slik minnes Samuel Steinmann.

«Samuel Steinmann var bestepappaen min. Det er ingenting jeg er mer stolt av en akkurat det. Det var han som lærte meg om respekt og medmenneskelighet. Han som lærte meg klokken. Jeg kommer til å savne han så inderlig».

Det skriver komikeren Cecilie Steinmann Næss, Samuel Steinmanns barnebarn, i et minneord hun har delt på Twitter.

Samuel Steinmann døde fredag 1.mai, 91 år gammel. Han var den siste gjenlevende av de norske jødene som ble fraktet med Donau fra Oslo i retning konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i 1942.

LES OGSÅ: Påminnelse om svik

– Imponerende livsglede

Forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, Ervin Kohn, beskriver Steinmann som en kjærlig far og bestefar, som hadde et jevnt og godt humør og glimt i øyet. Han var også en aktiv bidragsyter i menigheten, og Kohn og Steinmann tilbrakte mye tid sammen.

– Fremfor alt hadde han en evne til å viske bort aldersforskjellen mellom oss, som var på 31 år. Jeg tok meg i å tenke at den merkes ikke. Det var veldig rart og det var hans fortjeneste, sier Kohn.

Direktør på Holocaust-senteret Guri Hjeltnes beskriver Steinmann som et åpent menneske med stor livskraft.

– Han hadde en livsglede og et overskudd som imponerte. Jeg reflekterte litt over hvordan han kunne ha det overskuddet når han hadde opplevd det han hadde opplevd. Men han virket balansert, han hadde etablert seg etter krigen og fått en stor familie som han var veldig glad i, forteller Hjeltnes.

LES OGSÅ: Solberg: – Steinmann var viktig for hele vår nasjon

– Begavet formidler

Det tok flere tiår fra krigens slutt før Samuel Steinmann bestemte seg for at han ville dele sin historie. Siden den gang har både unge og voksne fått høre Steinmanns personlige vitnesbyrd fra dødsleirene.

– Han var en begavet formidler. Jeg har opplevd ham mange ganger, både her på Holocaust-senteret og andre steder. Han var alltid godt forberedt. Uansett hva slags enkelt spørsmål en skoleelev kom med, så møtte han det med det største alvor. Og han ga spørsmålet en liten ramme, sånn at elevene fikk mye mer enn det de hadde spurt om, forteller Hjeltnes.

Steinmanns fortellinger har vært viktige, mener Ervin Kohn. For det er stor forskjell på å kjenne de historiske faktaene, og å få den personlige beretningen.

– Samuel kunne fylle dette med detaljer, enkeltheter fra hverdagene i leirene som ingen som ikke hadde opplevd det kunne. Det er det vi mister nå, påpeker Kohn.

Han er ikke redd for at Steinmanns fortellinger vil gå tapt. Steinmann har blitt videointervjuet av organisasjonen Steven Spielberg grunnla i 1994, USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education. En organisasjon som har gjennomført 52.000 intervjuer med overlevende og vitner til Holacaust.

LES OGSÅ: Samuel Steinmann er død

Holocaust-benektere finnes

I tillegg finnes også dokumentaren Trikken til Auschwitz, der Steinmann forteller sin historie, samt alle de menneskene som personlig har opplevd Steinmann.

– Men vi er i et tidsskille nå. Neste gang vi har markeringer for Auschwitz, 80-årsmarkeringer, så er ikke tidsvitnene her. Det hviler et større ansvar på oss i generasjonen etter. For Holocaust-benekterne er der fremdeles, og vi må møte dem med andres vitnemål, sier Kohn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter