Nyheter

– Eldre er ikke så synlige

Nesten 30.000 har lest Victor Hellerns tekst om hvordan det er å bli gammel. – Folk sier de ble rørt, sier hovedpersonen selv.

Det har ikke stått på oppmerksomheten for 87 år gamle Victor Hellern de siste dagene. Siden Vårt Land publiserte teksten hans - «Slik er det å bli gammel» - 4. oktober, har nesten 30.000 lest den. Rørte lesere har slått på tråden for å prate:

– Ja! De har ringt og sendt tekstmeldinger — det er veldig morsomt. Noen av dem er tidligere elever av meg. De bruker sterke ord, som at det er rørende, betagende og vakkert å lese. Barna og barnebarna mine forteller meg hva som har dukket opp på Facebook. Det er enestående. Og flott for Vårt Land, da, sier Hellern.

LES HELE KRONIKKEN HER: Slik er det å bli gammel

– Få skriver om å bli gammel

Han synes all oppmerksomheten er veldig hyggelig.

– Det er flott at folk liker det jeg har skrevet, og vil høre om hvordan et gammelt menneske har det. Det er egentlig bare de siste 20 årene at jeg ikke har fått oppmerksomhet. Tidligere skrev jeg mye, og satt på møter i kommunestyret, skolestyret og menighetsrådet, sier Hellern.

– Du er litt i vinden igjen nå?

– Det var ikke derfor jeg skrev kronikken. Utgangspunktet mitt var at mediene mener at det er så få eldre som skriver om det å bli gammel. Så, tenkte jeg, hvorfor kan ikke jeg gjøre det?

– Hvorfor engasjerer dette så mange, tror du?

– Antakelig fordi det er så få eldre som skriver. Eldre mennesker forsvinner litt, av ulike grunner.

Undervurdert å være gammel

Hva er den største endringen i samfunnet vårt fra du var ung til i dag?

– Det var et voldsomt spørsmål. Da jeg tok artium, rett etter krigen, var det rundt 5.000 som gjorde det. Nå tar svært mange videregående og høyere utdanning. Så utdanningssamfunnet vi har nå, utmerker seg.

Hva er det beste med å bli gammel?

– Jeg skrev noe om det i kronikken, nemlig at jeg har kommet nærmere mine barn. Det er fantastisk å følge sine barnebarn og utviklingen deres.

Er det undervurdert å være gammel?

– Ja, det tror jeg. De aller fleste vil jo være unge så lenge som mulig.

Hva er hellig for deg?

– For meg er Gud det eneste hellige.

Hvem ville du heller snakket med nå?

– Geir Lundestad. Jeg har nettopp lest Fredens sekretær, og jeg vil fortelle ham hvilken fantastisk bok han har skrevet. Han skriver godt. Men han burde sløyfet kommentarene om komitémedlemmene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter