Nyheter

Ekstremismeforsker: – Bør være forsiktig med aggressiv språkbruk

– Kan av noen oppfattes som oppfordringer til uønskede handlinger, sier Lars Gule om Islam Net-videoen som han omtaler som «militant».

– Det er synd at en i utgangspunktet positiv og viktig debatt blant muslimer i Norge er blitt polarisert og personfokusert. Det øker avstanden, noe som igjen kan føre til at det kommer inn elementer av stigmatisering. Da balanserer du hårfint på kant med uttalelser som av noen kan oppfatte som oppfordringer til uønskede handlinger.

Det sier ekstremismeforsker Lars Gule, som er tilknyttet Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har sett gjennom Youtube-videoen der Fahad Qureshi, leder i Islam Net, oppfordrer til verbal jihad mot muslimske samfunnsdebattanter. Linda Noor, leder i Minotenk, synes videoen er «ubehagelig». Hun er en av dem som nevnes i den timeslange filmen.

– Jeg er ikke redd, men situasjonen er ubehagelig fordi jeg vet at Qureshi har ytterliggående tilhengere som også åpent snakker om voldsbruk til støtte for ham, sier hun til Aftenposten.

Bør være forsiktige

Lars Gule er ikke kjent med at det er voldelige personer i Islam Net-miljøet.

– Dette har Linda Noor bedre oversikt over. Jeg betviler ikke hennes opplevelse av ubehag i det hele tatt, sier Gule.

Han fremholder at Islam Net tar tydelig avstand fra vold, men mener de bør være forsiktige med aggressiv språkbruk. Også omdømmemessig tror Gule det uklokt av Islam Net å komme med verbale skyllebøtter.

– Det kan tenkes at Qureshi har valgt denne retorikken for å mobilisere sine egne. For alt jeg vet, kan det også være fraksjoner i Islam Net som mener det er viktig å være skarp og tydelig i tonen, og at det er dette han nå – bevisst eller ubevisst – prøver å leve opp til. Dette blir bare spekulasjoner fra meg, men jeg blir ikke overrasket om det ligger en slik føring for denne veldig militante videoen.

Bekymringsfull språkbruk

Salafismeforsker Sindre Bangstad mistenker at Islam Net-videoen «først og fremst er ment til indremedisinsk bruk».

– Vi ser imidlertid en eskalering i kraftig språkbruk, noe som i seg selv er bekymringsfullt. Men det er også et faktum at Qureshi og den sentrale ledelsen er klar på at de ikke tar til orde for voldsbruk mot meningsmotstandere, sier Bangstad, som er tilknyttet Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO). Han holder på med en bok om salafistisk islam sammen med Marius Linge, og har tidligere forsket på denne retningen innenfor islam – og har særlig sett på Islam Net.

– På hvilken måte er språkbruken bekymringsfull?

– Man vet ikke nødvendigvis hvordan individer som følger dem tolker denne type usagn, sier Bangstad, og peker på at salafismen, som han mener Islam Net er en representant for, inneholder et bredt og sammensatt ideologisk spekter med alt ifra fredelig orienterte varianter av islam, til mer militante. Grupperingene finnes både i norsk sammenheng og ellers i verden.

LES OGSÅ: Qureshi ikke har monopol på islam

Risikerer å bære ved til bålet

– Det har vært en del personlige snarere enn ideologiske overganger fra den ene til den andre varianten, også i Norge. Når man fra Islam Nets side legger seg så tett opp til en form for takfir-retorikk, hvor man erklærer muslimske meningsmotstandere som mer eller mindre frafalne å regne, og ved å anvende en ambivalent jihad-retorikk som dette, så kan man risikere å bære ved til bålet til enkeltindivider som ønsker å dra dette enda lengre ut i ytterlighetene, sier Bangstad.

Ekstremismeforsker Lars Gule peker på at liknende språkbruk har blitt brukt blant norske muslimer tidligere.

– Ja, det har foregått tøffe tak mellom enkelte shia- og sunni-aktivister på sosiale medier og på enkelte av disse gruppenes nettsider. Nytt i denne saken er at diskusjonen er blitt løftet frem i seriøse medier. Debatten startet med en kronikk i VG, og har siden blitt fulgt opp med artikler i blant andre Klassekampen og Vårt Land. Retorikken har ikke vært så krass i media før, med unntak av rapporter om Profeten Ummahs holdninger, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter