Nyheter

Eidsvig: Viktig å sikre profesjonalitet

Biskop Bernt Eidsvig står ved ansettelsen av ikke-katolikk. – Kirkens oppdrag er det sentrale, men det er viktig å sikre profesjonell drift, mener han.

Kritikere har kalt den nye redaksjonssjefen i Oslo katolske bispedømme for «homoaktivist». I et brev til prestene og ordensfolket i bispedømmet, toner biskop Bernt Eidsvig ned redaksjonssjefens tidligere engasjement i homobevegelsen: Det handler kun om noen få artikler og ett ettårig styreverv i Oslo Pride festival for ti år siden.

– Den nye redaksjonssjefen er innforstått med at han må arbeid lojalt innenfor rammene av Den katolske lære om familie og homoseksualitet, skriver biskopen til prestene.

Han opplyser også at han står ved valget om ikke spesifikt å søke etter en katolikk, og at den nye redaksjonssjefen hadde best kvalifikasjoner i forhold til hva de var ute etter.

– Det er viktig å huske på at det er få katolikker her i landet og derfor er det knapt med katolske søkere til en del spesialiserte arbeidsoppgaver, skriver han.

LES MER: Katolske prester kritiserer biskopen 

Vil ha en profesjonell administrasjon

Til Vårt Land skriver Eidsvig i en e-post at det er klart at biskopens administrasjon skal være en støtte for både biskopen og menighetene, og i sitt daglige arbeide virke for kirkens misjon og visjon. Samtidig har ikke bispedømmet som sentraladministrasjon et helhetlig ansvar for forkynnelse. Biskopen påpeker at kirkens oppdrag hele tiden er det sentrale, men at det er viktig å sikre at virksomheten er profesjonell.

– Dette er etter vår vurdering fullt ut forenlig med ikke å svikte vårt grunnleggende oppdrag som kirke. Vi lever også i en tid med nye forventninger og krav, ikke minst på kommunikasjonssiden hvor det er viktig både å tiltrekke seg ny kompetanse og å oppdatere og videreutvikle den kompetansen man har. Kommunikasjonsavdelingen skal understøtte og tilrettelegge på best mulig måte, skriver han.

– Vil bispedømmet i framtidige utlysninger ha en utlysningstekst som gjør at man kan velge katolikker?

– Det vil vi vurdere løpende, det vil være avhengig av stilling. Vi har gjort oss noen erfaringer i forbindelse med denne prosessen. De vil vi ta med oss videre.

– Hva mener du om at andre etniske grupper kan tenkes å reagere sterkere på at redaksjonssjefen er frimurer?

– Frimureriet er ikke likt i hvert land, og frimureriet i Norge er ikke anti-kirkelig. Jeg anbefaler ingen katolikker å bli frimurere, samtidig som jeg har observert at for enkelte har frimureriet vært en hjelp til å finne veien til Kirken, skriver Eidsvig.

Troskurs. Heller ikke informasjonssjef Hans Rossiné var katolikk da han ble ansatt. Han ble for ett år siden hentet inn for å styrke fagkompetansen i bispedømmets ledergruppe, og var et ledd i å profesjonalisere bispedømmets arbeid.

– Jeg var ikke katolikk, men jeg har det siste drøye året hatt stor glede av å følge troskurs i St. Olav og St. Dominikus samt et kurs på MF om katolsk sosiallære og økologi, sier han til Vårt Land.

Både han og redaksjonssjef Petter Stocke-Nikolaisen søkte selv på jobbene, opplyser Rossiné.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter