Nyheter

Du lærer barna å mobbe hjemme

Det er ikke bare politikere som er rollemodeller. Barn lærer mobbing av foreldre, sier mobbeforsker.

Donald Trump får krass kritikk for mobbing og hatsk retorikk. Fredag skrev Vårt Land at flere eksperter mener barn og unge tar etter både han og andre politikeres mobbing, også her hjemme.

– Rollemodell til du dør

Men to av landets fremste fagpersoner minner om at foreldrene er de viktigste rollemodellene. De mener bekjempelse av mobbing begynner hjemme, rundt middagsbordet og i sofakroken foran TVen. Foreldre er den viktigste påvirkningskraften i barns liv.

– Foreldre er rollemodeller for barn, ungdom og voksne. Helt til den dagen de dør og også etter sin død. Hva vi står for og våre holdninger kommer i all hovedsak fra våre foreldre, sier Ingrid Grimsmo Jørgensen, utdannet pedagog og lektor ved Høgskolen i Lillehammer.

LES OGSÅ: Mobbing rammer folkehelsa

Konflikthåndtering

Hun er opptatt av at hjemmet må være en arena for å forebygge mobbing.

– Hvordan løser du problemer? Hvordan håndterer du konflikter? Baksnakker du? Fyker du i taket for lite, raser rundt og er veldig sinna? Barn lærer av oss. De går i våre fotspor og kopierer vår adferd, sier Jørgensen og fortsetter:

– Vi ser at barn som vokser opp i hjem som sliter med mye uro, krangling og konflikter lettere krenker andre barn. Foreldre lærer barn samspill med andre.

– Gjelder alle

Mange tenker at mobbing kun er et problem for barn fra vanskeligstilte hjem. Slik er det ikke.

– Dette gjelder alle. Alle foreldre må ta ansvar og innse at mobbing er vanlig. Kommentarer fra sofakroken som «det var en stygg nese» eller «hun bør gå ned i vekt» påvirker.

Når Jørgensen holder foredrag om konflikthåndtering, oppdragelse og forebygging av mobbing hører hun til stadighet disse kommentarene: «Det er så mange foreldre med dårlige holdninger. Det er viktig at du gjør noe med de foreldrene.»

– De foreldrene må komme seg ned fra pidestallen. Dette gjelder dem og deres barn i like stor grad.

LES OGSÅ: Sjefsmobber sprer frykt

Sammenheng

Professor emeritus Willy-Tore Mørch understreker at det er en nær sammenheng mellom voksnes holdning til mobbing og barns mobbeadferd.

– Ofte ser vi at barn som mobber har foreldre som selv mobber eller forsvarer mobbing. Det gjelder ikke alle, men tendensen er klar.

– Snakker du negativt?

Etter å ha arbeidet med barn og unges psykiske helse, barns adferdsproblemer, utviklingspsykologi med mer ved Universitetet i Tromsø kan Mørch med sikkerhet understreke at foreldre har sterk påvirkningskraft.

– Sitter familien samlet rundt TVen og en far sier «For en fordømt drittsekk av en politiker», så legitimerer han den måten å snakke på ovenfor sin ti år gamle sønn som hører på.

Mørch sier det viktigste foreldre gjør er å tenke gjennom hvilken rollemodell de er.

– Hvilke holdninger vil du at barna dine skal utvikle? Snakker du negativt om andre så planter du den type holdning i barnet. Lær barna å vise toleranse.

LES OGSÅ: Et knippe av Donald Trumps drøye uttalelser

– Be om unnskyldning

– Hva gjør vi når vi sitter foran TVen og hisser oss opp?

– Det skjer. Vi er mennesker og trenger ikke være perfekte. Men vi må orke å fortelle barna våre at «det jeg sa var ubetenksomt og dumt». Vi må forklare dem at følelsene våre bruste opp og at vi mistet kontrollen, sier Jørgensen og legger til:

– Da forstår de at det er lov å reagere, men også viktigheten av å roe seg ned og be om unnskyldning.

– Pass på at språket ditt ikke er nedverdigende, kutt ut bannskap. Du kan selvfølgelig si at du synes en sanger i Melodi Grand Prix er dårlig, men bruk et språk du synes det er greit at barnet ditt bruker, sier Mørch.

– Du sier det er krevende å være forelder. Hva får foreldre igjen for å følge dine råd?

– De får barn som har det bedre med seg selv. De lærer dialog, samspill med andre og konfliktløsning, sier Jørgensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter