Nyheter

Du grønne, glitrende tre - farvel?

Stadig flere nordmenn kjøper juletre av plast.

Bilde 1 av 2

De siste årene har flere utsalgssteder meldt om en økende interesse for plastjuletrær, med forventninger om rekordår i år. På Plantasjen har de hatt en økning i salget av kunstig juletrær på drøye 30 prosent de siste to årene, ifølge Aftenposten. Den samme tendensen har de merket på både Clas Ohlson, Rusta og Jula, ifølge Adresseavisa.

– Kanskje dreier det seg om latskap, eller at folk vil ha det enkelt? funderer juletreselger Mads Ole Kringen.

Mange vil også ha ekte

Som selger av ekte juletrær frykter han likevel ikke for bortfall av kunder:

– Jeg føler at vi selger like mye juletrær nå som vi har gjort tidligere, sier Kringen. Han har solgt juletrær sammen med svigerfaren sin i over 30 år.

LES OGSÅ: Her er oversikten over hva du må gjøre før jul – om du følger den gamle julekalenderen

Juletresalget går fortsatt unna ved Shellstasjonen på Stjørdal. Det samme gjør det andre steder i landet, til tross for at salget av kunstige trær øker:

– Vårt inntrykk er at salget er veldig stabilt, vi har ikke hatt noen nedgang på grunn av plasttrær, sier styreleder Bjørn Helge Bjørnstad i bransjeorganisasjonen Norsk Juletre til NTB.

LES OGSÅ: Tips til en grønnere og mindre stressende jul

– Velg tre med personlighet

Juletreselger Kringen i Stjørdal synes det er vanskelig å si hvorfor flere snur seg mot plasttrær:

– Ekte trær er tradisjon, og lukter godt. Selv har jeg vokst opp med originalt juletre, og synes ikke det er godt å si hvorfor noen skal velge noe annet. Kanskje dreier det seg om latskap, eller at folk vil ha det enkelt?

– Det høres jo enklere ut siden plasttrær er allergivennlig, og man slipper all dryssingen. Hvorfor skal man velge skogstrær i stedet?

– Fordi du får et originalt tre som ikke er laget på en fabrikk. Det er Vårherre som har dratt dem ut. Det er et helt unikt tre, som ingen andre har maken til. Trær med personlighet. Det får du ikke om du kjøper plasttre. Da risikerer du å få samme treet som naboen.

LES OGSÅ: «Vi blir ikke kvitt Jesus i jula»

– Hva slags tre har du selv inne i stua?

– I år velger jeg sibirsk edelgran. Den lukter veldig godt. Vi selger ulike typer, vanlig gran, edelgran, tre-fire forskjellige typer. Jeg liker å prøve litt forskjellige sorter hjemme i stua, for å ha litt erfaring.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter