Nyheter

Droppet forslag om å utestenge Israel fra FIFA

Palestina ville ha Israel utestengt fra FIFA, men droppet forslaget fredag.

I forkant av den nå meget omtalte FIFA-kongressen i Zürich, fremsatte Det palestinske fotballforbundet følgende krav: Vis ut Israel, suspender landet fra FIFA, Det internasjonale fotballforbundet.

Men fra talerstolen på kongressen fredag, annonserte sjefen for det palestinske forbundet, Jibril Rajoub, at palestinerne har droppet kravet, skriver Haaretz.

Utenomsportslig strid

Bakgrunnen for striden mellom fotballforbundene er utenomsportslig. Ifølge Det palestinske fotballforbundet (PFA) gjør Israel alt de kan for å hindre den palestinske fotballen i å bli bedre. Det skal blant annet være svært vanskelig for palestinske fotballspillere å reise mellom de palestinske selvstyreområdene på Vestbredden og Gaza.

Da israelske soldater stormet kontorene til PFA i fjor høst, ble det for mye for palestinerne. De klaget Det israelske fotballforbundet inn for FIFA, med krav om at Israel må suspenderes som følge av styresmaktenes innblanding i palestinsk fotball.

LES OGSÅ: Vil jage Israel av fotballbanen

Den israelske fotballpresidenten Ofer Eini anklaget PFA for å blande politikk og sport, mens Rajoub uttalte at det israelske forbundet «oppfører seg som en del av den brutale, rasistiske okkupasjonen».

Setter ned utvalg

En suspensjon av Israel hadde ført til at landslaget og israelske klubblag hadde blitt nektet deltagelse i internasjonale mesterskap og klubbturneringer.

Helt uten konsekvenser ble palestinernes protester uansett ikke. FIFA-kongressen vedtok nemlig en endret versjon av palestinernes opprinnelige forslag. Det settes ned et utvalg som skal se nærmere på palestinske fotballspilleres bevegelsesfrihet, statusen for rasisme i israelsk fotball og hvordan ståa er for de israelske lagene med tilhold på Vestbredden.

Dermed kunne de to fotballsjefene, Ofer Eini og Jibril Rajoub, gi hverandre et forsonende håndtrykk, et slags «Handshake for peace».

Tidligere på dagen avbrøt pro-palestinske aktivister FIFA-president Sepp Blatters tale. De kom løpende inn viftende med røde kort mens de ropte «Ut med Israel!»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter