Nyheter

Døra på gløtt for sykehjemsprester

Byråd Inga Marte Thorkildsen vil se på tilskuddet i revidert budsjett.

Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV) har merket et stort engasjement for sykehjemsprestene.

– Dette er en viktig ordning for mange mennesker. Jeg forstår behovet til beboerne og pårørende.

LES OGSÅ: «Kjære Inga Marte. Forstår du hva du gjør når du vil fjerne presten?»

Oslo kommune har bevilget penger til sykehjemsprester siden 80-tallet. Thorkildsen mener at tilskuddet, slik det er organisert, ikke hadde blitt opprettet med dagens krav til kontroll, gjennomsiktighet og rapportering.

– I tillegg har det vært en favorisering av Den norske kirke, det er det ingen tvil om, sier hun.

KrFs, Venstre og Høyre vil derimot heller gi penger til andre trossamfunn, så de kan betjene sine gamle. De vil ha sykehjemsimam.

Revidert budsjett

I neste års budsjett er bevilgningen til sykehjemsprestene halvert til 2,6 millioner kroner. Fra 2017 er det ikke satt av penger i det hele tatt til sykehjemsprester – eller alternativer. Likevel lukker ikke Thorkildsen døra for at det kan dukke opp midler.

– Nå er det opp til bystyret hva resultatet blir. Det er et stort engasjement i denne saken også der, og det kan være at det kommer en løsning allerede nå. Men uansett hvilken løsning de lander på, skal jeg i revidert budsjett gi et svar på hvordan funksjonene skal bli ivaretatt fremover, sier hun.

LES OGSÅ: Vil ikke gi opp sykehjemsprestene

Forskjeller mellom sykehjemmene

Revidert budsjett blir lagt fram før sommeren. Thorkildsen presiserer at et tilskudd må ivareta de moderne kravene til gjennomsiktighet og kontroll og valgfrihet til beboerne, også de som ikke har en tro og som trenger samtaler om eksistensielle spørsmål.

– Vi har kjøpt oss litt tid, siden bevilgningen går fram til sommeren. Vi har flere muligheter vi ser på. Målet er å sikre at sykehjemsbeboerne skal få dekket sitt behov for åndelige samtaler ut i fra det livssynet de har, sier hun.

LES OGSÅ: Sigrun (77): Nå får politikerne gi seg!

Eldrebyrådet har et ønske om å bygge opp et mangfold blant sykehjemmene i hovedstaden.

– Allerede i dag finnes det sykehjem som er spesielt opptatt av dette åndelige spørsmål, for eksempel de som drives av Kirkens Bymisjon. Jeg ønsker en utvikling der man bygger opp spesielle profiler hos sykehjemmene. Det vil gjøre det enklere for de som har spesielle behov, for eksempel for å praktisere sin tro, sier Thorkildsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter