Nyheter

Donald Trump får skylden for bølge av jødehat

Synagoger over hele USA mottar bombetrusler. Amerikanske jøder ­anklager Trump for å være årsaken til en ny bølge av antisemittisme.

Fire bølger med bombetrusler har rystet jødiske menigheter i USA i 2017. Siden starten av året har 56 jødiske menigheter i 27 amerikanske delstater mottatt nesten 70 bombetrusler. Mandag denne uken skyllet den fjerde­ bølgen inn, da ti jødiske menig­heter i fem delstater mottok bombetrusler. I flere av menighetene valgte sikkerhetsvakter å evakuere lokalene. Samme dag ble det også rapportert at mer enn 100 gravsteiner ble rasert på en jødisk gravlund i nærheten av St. Louis, Missouri.

Skylder på Trump

Synagogen Temple Beth-El i Birmingham, Alabama var blant de som måtte evakuere sine medlemmer på mandag. Rabbiner Barry­ Leff skylder på USAs president ­Donald Trump for å være ­årsaken til bølgen av trusler mot jødiske mål. Leff mener presidentens ­rasistiske utspill har ­inspirert antisemitter til å handle.

– Rasisme og antisemittisme er blitt mer sosialt akseptabelt nå, sier rabbineren til den israelske avisen Haaretz.

LES OGSÅ: Hissig strid om valg av Trumps Israel-ambassadør

Antisemittiske anklager

Flere­ enn Leff kobler valget av Donald Trump til USAs president med økningen av antisemittiske­ handlinger. Blant annet forbindes Trumps spesialrådgiver, Steve­ Bannon, med «hvit makt»-miljøet i USA. Bannon selv har tidligere vært sjef for det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart News, som har blitt anklaget for å spre jødehat.

Selv hisset Trump på seg fler­e jødiske organisasjoner under den internasjonale Holocaust-dagen i januar. Under markeringen ­unnlot Trump å nevne de seks millioner jødene som ble drept under 2. verdenskrig. I stedet ordla presidenten seg i generelle ordelag da han mintes «ofre, over­levende og helter i Holocaust». I en twitter-­melding kalte lederen for den ­jødiske ­organisasjonen i ­Anti-Defamation League (ADL), ­Jonathan Greenblatt, uttalelsen for ­«urovekkende»

LES MER: Jøder er blant trosgruppene som møter størst velvilje hos amerikanerne

Nekter for at han er antisemitt

Selv nekter Trump for å være antisemitt eller oppmuntre til antisemittiske handlinger. Under en pressekonferanse i det hvite hus i forrige uke spurte en ultra-ortodoks reporter presidenten hva han vil gjøre for å håndtere bølgen av antisemittisme i USA. Til tross for at reporteren innledet spørsmålet med å si at ingen i det jødiske miljøet anklager Trump for antisemittisme, tok Trump det personlig, skriver Haaretz.

– Sitt ned, jeg forstår resten av spørsmålet ditt. Nummer en: Jeg er den minst antisemittiske personen du noensinne har møtt i hele ditt liv. Nummer to: Jeg er den minst rasistiske personen, avbrøt Trump reporteren.

LES OGSÅ: Liberale jøder bekymret etter Trumps utspill

Unnlatelsessynd

Flere har pekt på at det ikke er lett å ­avgjøre hvorvidt president ­Donald Trump faktisk er antisemitt. Han avviser det selv, og få mener han har uttalt seg på måter som er åpenbart antisemittiske. Derimot er flere amerikanere bekymret for at presidenten unnlater å fordømme hatkriminaliteten som nå rammer jødiske samfunn i USA. Etter mandagens trusselbølge har den eneste reaksjonen fra Det hvite hus kommet fra pressetalsmannen, som «fordømmer hatkriminalitet av noe slag». Dermed unnlater også denne gangen Det hvite hus å spesifisere at det er jøder som utsettes for trusler.

Jøder ber Trump ta affære

Haaretz melder at flere eksperter nå bekymrer seg for hva fraværet av klar tale fra presidenten kan føre til.

– Mangelen på oppmerksomhet overfor dette fra presidenten skaper et klima der trangsynte får mer makt, sier ADLs Jonathan Greenblatt til avisen.

Også leder av den amerikanske sionistorganisasjonen og Trump-tilhenger, Even Mort Klein, oppfordrer Trump til å gjøre det klart at USA ikke tolererer «denne typen skammelig hat mot jøder.»

LES OGSÅ: Netanyahu fant aldri tonen med Obama - slik kan han lykkes med Trump

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter