Nyheter

Dømt for sjikane og hat

En 56 år gammel mann fra Vestfold er dømt for å ha skrevet sjikanerende og krenkende på Facebook-siden til Vårt Land-redaktør Berit Aalborg.

Lørdag 16. januar 2015 ble ­Aalborgs kommentar «Ned på kne, lille luremus» publisert i Vårt Land. Kommentaren tok utgangspunkt i masseovergrepene i Köln nyttårsaften, og ble mye delt på Facebook, hvor den også vakte sterke reaksjoner. Særlig fra en mann fra Sande i Vestfold, som skrev følgende kommentar på den offentlige Facebook-siden til Vårt Lands politiske redaktør og kommentator Berit Aalborg:

«Dissa jævlade krimminelle søpple folka gjør som dem vil. Skulle vært tvang steriliserte når dem kommer hit til landet så dem ALDRI noensinne fikk formert seg... den svarte bermen som velter innover landet VÅRT som en haug med skadedyr full av sjukdommer.» Videre rettet mannens kommentar seg direkte til Aalborg:

«Håper virkelig at sånne som deg med sånne holdninger virkelig blir gruppevoldtatt og misshandlet av en gjeng svarte svin.»

Etter at Berit Aalborg anmeldte mannen, tok Søndre Buskerud politidistrikt ut tiltale etter straffelovens paragrafer 185 og 266 (se faktaboks). Drammen tingrett har dømt mannen til 18 dagers betinget fengsel og 8.000 kroner i bot. Dommen falt i slutten av mars.

– Riktig dom

Den tiltaltes advokat Martin Smith sier at mannen angrer på det han har skrevet, og forstår at han har gått for langt.

– Straffen er passe, og han har ikke anket saken, sier Smith.

Vårt Lands Berit Aalborg er glad for at mannen ble dømt på begge punkter.

– Det er en lettelse at mannen som kom med slike ytringer nå er dømt. Både fordi han kom med grove diskriminerende og rasistiske ytringer, og fordi han framsto truende. Jeg har selv opplevd flere slike trusler, og har med tiden innsett at det kan gjøre noe med min egen og andre ytringsfrihet. Derfor bestemte jeg meg for å begynne å anmelde.

Den siste tiden har det vært flere saker i media om kvinner som trekker seg tilbake fra samfunnsdebatten, på grunn av hets og sjikane. Aalborg forteller at dette var utslagsgivende for at hun valgte å anmelde saken.

– Som en erfaren kommentator og debattant synes jeg det var viktig å anmelde grove ytringene, også på vegne av unge debattanter som teller på knappene om de orker å ta belastningen med å delta i samfunnsdebatten. Vi trenger mange ulike stemmer i debatten om integrering, religionsfrihet og ytringsfrihet i Norge, sier Aalborg.

– Bra signal

Dommen fra Drammen tingrett slår fast at hat-ytringer og sjikane på Facebook kan gjøre stor skade, fordi de kan nå svært mange på svært kort tid. Dommen slår også fast at den dømte mannen ikke bare har angrepet Berit Aalborgs ytringsfrihet, men også påvirket alle andres ytringsfrihet, fordi «man for å unngå denne type utsagn, unngår å delta og ytre seg i samfunnsdebatten».

Vårt Lands sjefredaktør Åshild Mathiesen mener det er viktig for samtalen i det offentlige rom i Norge at hatytringer blir dømt.

– Denne typen grove rasistiske ytringer hører ikke hjemme i den offentlige debatten i et åpent og liberalt samfunn som vårt. Derfor er det bra at politikerne har sendt klare signaler om en strengere domspraksis for krenkende eller rasistiske uttalelser rettet mot ulike grupper, sier Mathisen.

Også fagdirektør i Nasjonal institusjon for menneskerettigheter Anine Kierulf mener dommen er riktig.

– Slike utspill må måles opp mot ytringsfriheten og ytringsfrihetens grenser. Her har domstolen funnet at grensene er overtrådt, og det er en vurdering som fremstår rimelig grei. Fra flere hold ser vi nå et økt fokus på hatefulle ytringer. Både på at de er et problem, og på at de er ulovlige.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter