Nyheter

Dødsbåtene

De kommer hver høst, dødsbåtene fra Nord-Korea.

Denne trebåten ble funnet drivende i Japanhavet, utenfor halvøya Noto i Japan. Ombord lå døde mennesker. Siden oktober har den japanske kystvakten bordet tolv slike spøkelsesbåter, de fleste av dem åpne trebåter som er blitt brukt som fiskebåter.

Om bord er det funnet levninger av i alt 22 mennesker.

Spøkelsesbåtene er blitt et vanlig syn i Japanhavet når høsten kommer. I fjor fant kystvakten hele 65 slike båter, og året før ble det oppdaget 80 fiskebåter med døde mennesker om bord.

LES OGSÅ: «Djevelen har vært kreativ fra første stund»

Dårlige båter

På universitetet i Busan i Sør-Korea sitter fiskeriprofessor Kim Do-hoon. Til nyhetsbyrået Reuters forklarer han hvor dødsbåtene kommer i fra:

Nord-Korea, og de er sendt på havet av landets eneveldige Kim Jong Un.

– Kim Jong Un er opptatt av fiskeriene, det kan forklare hvorfor det har gått ut så mange fiskebåter.

– Men de nord-koreanske båtene er i dårlig stand, og fiskerne risikerer livet ved å gå for langt ut for å fiske mer. Noen ganger driver båtene av gårde og fiskerne dør av sult.

En talsmann for den japanske kystvakten, Yoshiaki Hiroto, støtter fiskeriprofessoren, og sier båtene åpenbart kommer fra den koreanske halvøya. Men han vil ikke kommentere saken ut over dette, melder NTB.

Nord-Korea har ikke kommentert saken, men landets leder Kim Jong Un har tidligere understreket hvor viktig fiskeri er for å skaffe landet sårt tiltrengt vestlig valuta.

LES OGSÅ: Mener flyktningkrisen, IS og Russland skaper håp for Syria

Jobber for hæren

På en av de siste båtene ble det funnet rester av noe som så ut til å være et nordkoreansk flagg, mens det på en annen ble funnet et håndskrevet skilt som tydet på at den tilhørte en militær avdeling.

Nordkoreanske avhoppere forteller at fiskebåtene er under det nordkoreanske forsvarets kommando, og at mannskapet om bord i dem er under sterkt press fra myndighetene for å fange mest mulig fisk.

Jakt på fangst langt til havs, kombinert med dårlig båter og manglende navigasjonsutstyr, gjør at mange kommer ut av kurs og at mannskapet om bord sulter, tørster og fryser i hjel før de når land. Oktober til februar er hovedsesongen for en rekke fiskeslag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gir valutainntekter

Fisk er en viktig inntekstkilde for Nord-Koreas 1,2 millioner soldater store hær. Hovedkunden er Kina, som dermed gir Kim Jong Un viktige valutainntekter, forteller An Chan-il, en avhopper fra Nord-Korea som nå jobber i en tanketank i Sør-Korea.

Samtidig sier FN-organisasjoner at Nord-Korea opplever svik i produksjonen av ris i år. FAO opplyser at landet må importere store mengder ris, men at det ikke er nok til å mette 25 millioner borgerne.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter