Nyheter

Dette vet vi om dobbeltdrapet i Kristiansand

En 15 år gammel gutt har innrømmet å ha drept Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14). Tre familier er hardt rammet, og krisearbeid foregår på en rekke skoler i Kristiansand.

Motivet bak drapet er foreløpig ikke kjent, men på en pressekonferanse innkalt på kort varsel kunne konstituert politimester Terje Kaddeberg Skaar i Kristiansand fortelle om gjennombruddet i dobbeltdrapet som rystet sørlandsbyen mandag.

Tips fra publikum og politiets egen etterforskning hadde ledet politiet på sporet av en 15 år gammel gutt. Han ble innkalt til vitneavhør og under avhøret ble han presentert for en drapssiktelse.

– Han fortalte nærmest umiddelbart at det var han som hadde utført drapene. Han ga deretter en detaljert forklaring til politiet i avhør. Ut fra totalbildet fester politiet lit til hans forklaring. Vi har ingen konkrete holdepunkter for at det har vært flere enn én gjerningsperson, sier Kaddeberg Skaar.

Politiet har ikke oppgitt noe motiv for drapet og vil ikke gå i detalj om hva tenåringen har forklart. Den siktede 15-åringen er i samme omgangskrets som den drepte 14-åringen, men politiet har ikke funnet noen relasjon mellom 15-åringen og den drepte tobarnsmoren Tone Ilebekk.

Menighet og fotballklubb

Den siktede 15-åringen har ifølge NRK vært aktiv i en lokal kristen menighet inntil nylig. Han har spilt fotball i samme idrettsklubb som Jakob Abdullahi Hassan, melder VG. De to spilte ikke på samme lag, ettersom de ikke er født samme år.

Vitner NRK har snakket med beskriver den siktede som en tilbaketrukket gutt og mener han ikke har tilhørt noe belastet miljø.

Politiet ville ikke fortelle noe om hvordan gutten fremsto i avhør eller hvordan han har det etter tilståelsen. Etter politiavhøret sent tirsdag kveld ble han imidlertid tatt hånd om av helsepersonell.

Han ble fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett onsdag ettermiddag, og politiet ba om at gutten ble fengslet i to uker. Fengslingsmøtet foregikk bak lukkede dører. Den siktedes forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, ville ikke uttale seg om saken før etter møtet.

Ungdomsskoleelev

Den siktede 15-åringen var elev ved Karuss skole i Kristiansand.

– Det er med sorg og fortvilelse vi har fått beskjed om at politiet har siktet en av våre elever for det meningsløse dobbeltdrapet. Dette er en trist og uvirkelig situasjon som det er vanskelig å ta inn over seg for oss alle. Våre tanker går først og fremst til ofrene og deres nærmeste pårørende, men også til den siktede og vedkommendes familie, sier rektor Hege Ose ved skolen.

Både ved denne skolen og ved Fiskå skole, der 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan var elev, samt ved Wilds Minne skole, der drapet skjedde, har kommunens kriseteam bistått både elever og lærere.

Oppvekstdirektør Arild Rekve i kommunen oppfordrer foreldre og andre voksne i Kristiansand til å være ekstra tilgjengelige og lyttende overfor barn og ungdom i tiden fremover.

– Mange er berørt, og mange barn får mye informasjon gjennom mediene. Det er viktig å ta seg tid til å snakke sammen og lytte til barna og hva de er opptatt av, sier han.

Politiet opplyser at familiene til både de to drapsofrene og den siktede 15-åringen får bistand av krisepersonell.

– Dette var en tragisk sak i utgangspunktet. Saken er ikke mindre tragisk når det er en 15-åring som står bak, sier Terje Kaddeberg Skaar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter