Nyheter

Dette sier statslederne om Shimon Peres død

Israels tidligere president Shimon Peres er død, 93 år gammel.

Peres døde natt til onsdag, etter et hjerneslag for to uker siden, bekrefter hans personlige lege.

Peres sovnet inn ved 3-tiden natt til onsdag, sier Rafi Walden, Peres' svigersønn og lege. Han døde med familien til stede, sier en kilde nær Peres.

93-åringen ble sendt til sykehus etter han sa han hadde hodepine etter en time lang tale 13. september. Han fikk deretter et alvorlig hjerneslag og har ligget på Sheba-sykehuset i Ramat Gan, rett øst for Tel Aviv, siden.

ERLING RIMEHAUG: – Oslo er et sted i israelernes hjerter, sa Israels president da han gjestet synagogen i Oslo i 2015

Netanyahu i «dyp sorg» over Peres' bortgang

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone uttrykker «dyp personlig sorg» over Shimon Peres' Tel Aviv. Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone uttrykker «dyp personlig sorg» over Shimon Peres' bortgang.

Israel Radio viderebringer Netanyahus melding, og statsministeren er ventet å sende ut en mer detaljert kunngjøring senere.

Netanyahu, som leder det konservative partiet Likud, har vært statsminister siden 2009. Han var også statsminister mellom 1996 og 1999, og han overtok den gang posten etter Shimon Peres.bortgang.

Israel Radio viderebringer Netanyahus melding, og statsministeren er ventet å sende ut en mer detaljert kunngjøring senere.

Netanyahu, som leder det konservative partiet Likud, har vært statsminister siden 2009. Han var også statsminister mellom 1996 og 1999, og han overtok den gang posten etter Shimon Peres.

Obama hyller Peres som venn

USAs president Barack Obama og førstedame Michelle Obama sier Shimon Peres vil bli husket som en kjær venn.

– Det er få personer som vi deler denne verden med, som endrer kursen på menneskehetens historie, ikke bare gjennom sin rolle i menneskelige begivenheter, men fordi de utvider vår moralske forestillingsevne og tvinger oss til å forvente mer av oss selv. Min venn Shimon var en av de personene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Obama kaller Peres «essensen av Israel», og sier den tidligere presidenten aldri ga opp håpet om fred mellom israelere, palestinere og Israels naboer.

Brende: – Peres viktig for en tostatsløsning

Utenriksminister Børge Brende (H) mener arbeidet avdøde Shimon Peres gjorde med Oslo-avtalen fortsatt danner grunnlag for en mulig tostatsløsning mellom Israel og Palestina.

– Det er en stor statsmann vi har mistet ved Shimon Peres' bortgang, sier Brende til NRK.

Han peker på fredsarbeidet og tildelingen av Nobels fredspris for arbeidet med Oslo-prosessen.

– Innsatsen hans ga grunnlaget for hele Oslo-prosessen, som fortsatt er det som skal danne basis den dagen man greier å etablere en realitet med en tostatsløsning mellom Israel og Palestina, sier Brende.

Han legger også vekt på Peres' rolle som en sterk ivaretaker av Israels interesse, samtidig med at han så at Israel var tjent med fred og en løsning med palestinerne.

På Twitter uttrykker utenriksministeren sorg over budskapet om Shimon Peres' død og skriver at hans tanker i dag går til hans familie og til Israel.

Støre: – Peres bevarte håpet om fred

Sosialdemokraten Shimon Peres var en av Midtøstens viktigste ledere, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Han preget israelsk politikk helt siden staten Israel ble dannet, sier Støre til NTB.

Ap-lederen mener Peres og Israels tidligere statsminister Yitzhak Rabin var blant de første toneangivende israelske politikerne som forsto at Israels sikkerhet forutsetter fred med palestinerne.

– Da fredsprosessen stoppet opp, beholdt Peres håpet og talte for fred og forsoning til det siste.

Støre mener det er en av Midtøstens mest betydelige ledere som nå har gått bort. Peres tilhørte lenge det israelske arbeiderpartiet, og Støre omtaler ham som sosialdemokrat.

– Jeg minnes mange interessante samtaler med statsmannen Shimon Peres, sier Ap-lederen.

Libanon husker Peres for okkupasjon og massakre

I Libanon huskes ikke Shimon Peres for sin innsats for fred, men for invasjon, okkupasjon og en massakre på flyktninger.

Ali Shabaan, en sjiamuslim fra Sør-Libanon, sliter med å finne noe pent å si om den israelske lederen som døde natt til onsdag.

Israel okkuperte Sør-Libanon i over 20 år. Peres var både statsminister og forsvarsminister i disse årene.

– Gud straffer ham for krigingen hans i Libanon, sier Shabaan, som i dag selger aviser på gata i Beirut.

Den pensjonerte bankmannen Marwan Madawar har heller ikke mye pent å si om Peres.

– Han drepte uskyldige kvinner, menn og barn i Qana-massakren, sier han, og viser til det israelske angrepet mot en FN-leir i landsbyen Kfar Qana i 1996 da Peres var statsminister.

106 flyktninger ble drept i angrepet, og 116 andre ble såret, blant dem flere FN-soldater fra Fiji.

Peres innrømmet at det var et feilangrep, men beklaget det aldri. FN slo fast at det «neppe var resultat av en teknisk feil», slik Israel offisielt hevdet.

Et gradert etterretningsnotat fra FN-styrken i Sør-Libanon, som NTB fikk tilgang til, konkluderte med at den israelske offensiven var «en politisk beslutning tatt av statsminister Peres for å blidgjøre det israelske folk i forkant av valget».

Bill og Hillary Clinton mener Peres var et geni

Bill og Hillary Clinton omtaler Shimon Peres som «et geni med et stort hjerte».

Med Peres døde også den siste av de tre lederne som fikk Nobel fredspris i 1994, året etter at Bill Clinton overtok som president i USA.

– Jeg kommer aldri til å glemme hvor glad han var for 23 år siden, da han undertegnet Oslo-avtalene på plenen utenfor Det hvite hus, noe som ga håp om en ny æra i forholdet mellom Israel og palestinerne, sier Bill Clinton.

– Midtøsten har mistet en lidenskapelig tilhenger av fred og forsoning, heter det i en felles uttalelse fra ekteparet Clinton.

– Kritikerne kalte ham en drømmer. Han var det – en glødende, veltalende drømmer helt til det siste. Takk Gud for det. La de av oss som elsket ham og hans nasjon holde drømmen hans levende, fortsetter de to

Forverret tilstand

Den tidligere presidenten, statsministeren og fredsprisvinneren har fått intensivbehandling etter hjerneslaget. Walden sa Peres hadde gjort helsemessige fremskritt, men tirsdag ble tilstanden plutselig forverret.

Også tidligere i år hadde Peres helseproblemer. I januar ble han innlagt på sykehus to ganger med hjerteproblemer.

Peres er en veteranpolitiker med over 60 års fartstid i israelsk politikk, og han har vært i de fleste betydningsfulle stillinger i Israel. To ganger har han vært statsminister, og fra 2007 til 2014 var han president.

LES MER: På noen intense måneder skulle de jødiske flyktningene etter annen verdenskrig og Palestinas skjebne avgjøres

– Fredens mann

Som Israels utenriksminister mottok han Nobels fredspris sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og PLOs leder Yasser Arafat i 1994, for å ha fremforhandlet Oslo-avtalen. Avtalen, der PLO og Israel anerkjente hverandre som forhandlingspartnere og innledet en prosess mot en endelig fredsavtale, var et gjennombrudd i den lange konflikten mellom israelere og palestinere.

– Shimon Peres var fremfor alt en fredens mann, sier Canadas statsminister Justin Trudeau etter meldingen om dødsfallet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter