Nyheter

– Dette er vinn-vinn

Å både få en mer rettferdig verden og sørge for at Norge får inn sin skatt, må være bra, mener Høyres Siri Meling.

Bilde 1 av 3

Fredag var hun med på å feire at alle partiene på Stortinget til slutt ble enige om å kreve at regjeringen skjerper kravene til innsyn i norske selskapers pengeflyt også i skatteparadiser.

– Vi ønsker å være et foregangsland på dette. Det vi nå er enige om, er å få utredet hvordan vi best går videre, og at vi får et eget tilsyn både med selskapenes og myndighetenes arbeid med dette, sier Siri Meling, som er medlem av Stortingets finanskomité for Høyre.

LES OGSÅ: Fikk samstemt gjennomslag mot skattegjemsel

Stod på

SV, Ap og SV fikk mandag ikke med seg regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre på et forslag om å styrke kravene til såkalt land-for-land-rapportering, og særlig å sørge for at selskapene må rapportere også fra skatteparadiser. Men torsdag kveld ble alle partiene på Stortinget likevel enige om en formulering som ble vedtatt fredag i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

– Dette ble litt ekstra utfordrende for oss siden det kom i revidert nasjonalbudsjett, sier Hans Olav Syversen, leder for finanskomiteen (KrF).

KrF og Venstre har en avtale med regjeringen som betyr at i revidert nasjonalbudsjett kan ikke støttepartiene stemme imot regjeringen i enkeltmerknader.

Rapporteringen skal hindre at selskaper skjuler pengestrømmer, for eksempel i skatteparadiser, for å unndra skatt eller skjule korrupsjon eller kriminalitet. Selv om det er litt uklart akkurat hva formuleringen vil si i praksis, mener pådrivere både blant politikere og organisasjoner at enigheten er et viktig skritt.

– Vi har stått på for å få til dette, og SV og Ap har vist vilje til å file på formuleringer. Dette er Stortinget på sitt beste, sier Syversen.

LES OGSÅ: Starbucks betalte ikke skatt – ble stoppet av aktivister

Forventer handling

Truls Wickholm, medlem av finanskomiteen for Ap, er optimistisk.

– Stortinget har gjort dette vedtaket tidligere uten at det er blitt fulgt opp. Nå har vi vist i stortingssalen at det er bred enighet om at dagens regler ikke fungerer. Det ville overraske meg stort hvis ikke regjeringen nå følger opp, sier Wickholm.

Han understreker at det viktige i vedtaket er at det skal bli mulig å følge norske selskapers pengestrømmer til skatteparadiser, fordi selskapene må gjøre disse pengestrømmene synlige i regnskapene sine.

Høyres Siri Meling understreker at vedtaket betyr at regjeringen nå må se på om reglene for land-for-land-rapportering fungerer etter hensikten som Stortinget har vedtatt.

– Dette betyr at vi både skal ha en mer rettferdig verden der fattige land får beholde sine verdier. Samtidig skal vi bevare eget skattegrunnlag. Det er en vinn-vinn-situasjon for begge parter, sier hun.

– Var det vanskelig for Høyre å bli med på dette vedtaket nå?

– Nei, jeg vil ikke si vanskelig. Vi er opptatt av å ivareta flere hensyn, både å kreve rapportering og sikre at norske bedrifter er konkurransedyktige, sier hun.

Meling understreker at skatteparadiser er en global utfordring som Norge ikke løser på egenhånd, men dette vedtaket gjør Norge enda mer utålmodig internasjonalt framover.

LES OGSÅ: – Norge må følge britisk skatteeksempel

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sterkere press

Mona Thowsen er generalsekretær i Publish What You Pay og har vært pådriver for å skjerpe rapporteringskravene. Hun mener at det er åpenbart at dagens regler ikke er gode nok. Grunnen er enkel: Dagens forskrift krever ikke at norske selskaper oppgir tall for skatteparadiser. Thowsen mener at det også nå er viktig at opplysningene skal gis i noter i regnskapet – ikke i en egen rapport ved siden av. I tillegg bør regjeringen kreve at selskapene oppgir alle typer kostnader, ikke bare kjøp av varer og tjenester, slik dagens forskrift lyder.

– Hvis Norge gjennomfører dette, har vi mye større kraft til å fremme dette også internasjonalt, sier Thowsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter