Nyheter

– Dette er skivebom og uredelig

Emil André Erstad synes lederne for Fpu og Unge Høyre bommer og avviser at han leder «Kristelig furtepartis ungdom».

Under overskriften «Kristelig furtepartis ungdom» skriver Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise på sin blogg at det virker som KrFU-leder Emil André Erstad er mer interessert i å lage avisoverskrifter enn å få politikken i sin retning gjennom gode kompromisser.

Riise synes at nærmest hver gang KrFU er ute i mediene, handler det om «å forklare hvor vondt og vanskelig samarbeidet er, ikke å argumentere for en sak».

– Jeg synes dette er skivebom og uredelig, sier Erstad.

– Furter du?

– Vi har fokus på politikken og ikke spillet. Unge Høyre plasserer KrFU et sted jeg ikke kjenner meg igjen. De gjør dette til et maktspill mellom de rødgrønne og blåblå.

Alltid negativ

Unge-Høyre-lederen kritiserer at Erstad «får vondt i magen av regjeringen» hver gang ikke alle regjeringens prioriteringer er i tråd med KrFUs ønsker. Han mener KrFU gjør seg til en nyttig brikke i et rødgrønt politisk spill, der det viktigste er å påføre regjeringen tap, og advarer om at dette stiller KrF i et dårlig lys som samarbeidsparti.

«Nå er det tydeligvis så utålelig for Erstad at regjeringenspartiene ønsker å bruke ressurser på å hjelpe flere i nærområdene, fremfor å ta imot ytterligere 10.000 flyktninger, at han vil kaste regjeringen hvis de ikke får viljen», skriver Tonning Riise.

Fpu-leder Atle Simonsen følger opp og skriver at han blir omtrent like overrasket over at KrFU-lederen ønsker at regjeringen skal gå, som at sola står opp.

«Han ble valgt til KrFU-leder fire dager etter at regjeringen tiltrådte, og har siden vært negativ til hele samarbeidet», skriver Simonsen på Fpus nettsider.

LES OGSÅ: Ap presser regjeringen til å ta flere kvoteflyktninger

Syriske flyktninger viktigst

– De legger en del ord i munnen min som jeg synes er uredelig av dem. De forventer at vi skal stå lydige og skolerett overfor regjeringen, i stedet for å utvikle egen politikk. Det som er viktig for oss, er å få politisk gjennomslag for syriske flyktninger, sier Erstad.

Han legger til at det er viktigere at syriske flyktninger får mest mulig hjelp, enn at Frp sitter i regjering.

– Jeg mener det er rimelig at de seks partiene på Stortinget som ønsker å bistå i en av de største humanitære krisene siden 2. verdenskrig, skal få gjennomslag for det. I ytterste konsekvens er vi villige til å risikere at regjeringen går av fordi den ønsker å si nei til det stortingsflertallet vil, sier Erstad.

LES OGSÅ: Slik tar Solberg regi om flyktningkvoter

Velger Arbeiderpartiet

Atle Simonsen sier at han synes det er trist at KrFU velger Arbeiderpartiet. «Får KrFU-lederen som han vil, avslutter KrF-landsmøtet som et opposisjonsparti uten makt», skriver han.

– Ville du heller at KrF samarbeidet med Ap?

– Nei, jeg synes det er store svakheter med både Ap og de blåblå. Jeg har påpekt at jerntrianglet i norsk flyktningpolitikk nå er brutt. I denne saken har jeg ingen problemer med å samarbeide med Ap.

– Er det lettere å bli enige med Ap i verdisaker som er viktige for KrFU nå, enn da Ap satt i regjering?

– Jeg har ikke store forventninger til samarbeid med Ap, men i flyktningspørsmål står vi sammen. Frp står langt fra KrF i mange spørsmål. Det er ikke et parti jeg har mye til felles med, sier Erstad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Går hver sin vei

– Tror du Fpu- og Unge Høyre-lederne er redde for at KrF i helgen velger en vei som gjør at regjeringssamarbeidet ryker?

– Jeg tror samarbeidsavtalen står sterkt i KrF, selv om avstanden til Frp er tydelig.

– Kristian Tonning Riise lister opp mange saker der KrF har flyttet regjeringen i en retning han selv er enig i, og synes at du heller skulle vise fram det KrF har fått til, enn å klage. Har han et poeng der?

– Nei, det synes jeg ikke. Jeg tror KrFU og Unge Høyre har inntatt to ulike roller. Vi har utfordret vårt moderparti til å gå lenger, mens Unge Høyre kanskje har vært mer opptatt av å forsvare regjeringen. Jeg mener at det ligger i et ungdomspartis natur å utfordre.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter