Nyheter

– Det kan finnes riktigere hviledager enn søndag

Vi kan like gjerne ta helligdagsfreden på en tirsdag, lød argumentasjonen på Høyres landsmøte.

Valgfrihet og helligdagsfred hånd i hånd. Det var argumentasjonen som lød fra talerstolen på Høyres landsmøtes første dag.

Da Oslo-delegat Karen Skjånes, inntok talerstolen, handlet søndagsdebatten mer om retten til å kunne bestemme egen hviledag, enn å holde søndagen hellig:

– Jeg er ganske heldig fordi jeg kan få jobbe en søndag når det trengs, uten at en fagforeningspamp står over skuldrene mine og nekter meg det, argumenterte Oslo-delegat Skjånes.

LES ANALYSE: «Hun hørtes ut som 1980-tallet»

Liknelse mot søndagsstengt

Under debatten på landsmøtets første dag valgte Oslo-delegaten å ty til bibelske metaforer som argument for å slippe søndagsfreden fri:

– Det fins faktisk folk som både klarer å ære den guden de tror på i løpet av søndagen, og som samtidig klarer å kjøpe ting de har lyst på eller trenger i en butikk med stort vareutvalg.

– Det fins også folk som klarer å overvære prekener om Jesu undre, men som vet at to fisker og fem småbrød blir en knapp søndagsmiddag, hvis man ikke klarer å få tak i en rømmeklatt, en flaske eddik, en agurk og noen poteter, og litt dill og salt og pepper, sa Skjånes fra talerstolen.

Hun kunne gjerne tenke seg en «annerledesdag». Men hun synes ikke det var så viktig om den ble tatt ut på en torsdag, mandag eller onsdag.

– Det fins folk som ikke tror på en Gud. Og det fins folk som tror på en Gud, som har funnet ut at det fins riktigere hviledager enn søndag, sa Skjånes.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Valgfriheten viktigst

Da Vårt Land tidligere på dagen tok en runde i landsmøtekorridorene, var mye av tonen fra flere av ordførerne og ordførerkandidaten i samme sjanger: Det viktigste argumentet i søndagsåpent-saken er valgfrihet – kommuner, butikker og enkeltmennesker bør få bestemme selv.

– Søndagsåpne butikker må på ingen måte bli noen plikt, men en mulighet, hvis noen vil det, sa Oslo-ordfører Fabian Stang.

Flere av Høyre-delegatene hadde likevel rett og slett ikke bestemt seg. Mange er også nølende til viktigheten av en slik reform.

– Det er ikke den første saken jeg tenker på når jeg våkner om morgenen, sa Stang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter