Nyheter

Det går mot kirkevalgskred

Søskenparet Tveit er blant de 37 prosentene som har tenkt å delta i kirkevalget. Men i likhet med flertallet vet de ikke hvem de skal stemme på.

Bilde 1 av 4

– Jeg har tenkt å stemme, men jeg har ennå ikke satt meg inn i hvem jeg skal stemme på, sier Solgun Tveit (31).

Likevel vet hun hvilken sak som er viktigst: likebehandling av homofile og heterofile. Derfor vil hun stemme inn personer som er positive til likekjønnede ekteskap.

– Siden så mange liberale har meldt seg ut av kirken, kjenner jeg på et ansvar for å stemme. Jeg håper at det kan vise at kirken ikke bare består av konservative, sier hun.

LES KOMMENTAREN: Gladnyhet: Debatt virker

Merker det økte engasjementet

For broren Stian Tveit (38) er ikke homofilisaken avgjørende.

– Jeg brenner for å skape en folkekirke som er et naturlig sted for folk flest. Men jeg har forståelse for de som mener at kirken må endre seg i et roligere tempo, sier Stian Tveit.

Han er organist i Sandefjord og merker at engasjementet for kirkevalget er større nå enn tidligere. Det er han glad for.

– Hvis det kan føre til flere aktive medlemmer i kirken, er det en flott frukt, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Større potensial enn forskerne sa

I en fersk gallup utført av Norstat for Vårt Land, sier 37 prosent av kirkemedlemmene at de skal stemme når Den norske kirke avholder valg 13. og 14. september. For fire år siden deltok 13,5 prosent.

– Dette er veldig gledelige tall. Det er flott at så mange sier at de ønsker å engasjere seg ved kirkevalget, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet.

– Valgforskere har ment at det ikke var realistisk å forvente økt deltakelse, men disse tallene kan tyde på at det er langt større potensial for økning, sier Dybvig til Vårt Land.

LES OGSÅ: «Homofile prester trakasseres for den de er»

– Veldig oppmuntrende tall

Også lederne for organisasjonen Åpen folkekirke og nettverket Levende folkekirke, to av hovedaktørene i valget, er gledelig overrasket.

– Dette er veldig oppmuntrende tall for alle som er opptatt av kirkens ve og vel og fremtid, sier Sturla Stålsett i Åpen folkekirke.

– Jeg hadde forventet noen prosents økning, men en tredobling er veldig mye mer enn jeg hadde trodd, sier Øivind Benestad i Levende folkekirke.

LES OGSÅ: Giske angrer på bispeutnevnelse

– 2015 blir et toppår

Ingen av dem er i tvil om at debatten om vigsel av likekjønnede er en viktig årsak til den store interessen.

– Dette spørsmålet vekker engasjement i alle leirer. At det i år er en ny valgordning med flere lister i de fleste bispedømmene, er nok også en del av forklaringen, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig.

– I år opplever vi en voldsom mobilisering fra flere kanter. Medieomtalen er også mer omfattende. Jeg regner med at årets valg blir et konfliktvalg i mye sterkere grad enn valgene kommer til å bli på sikt. Det vil nok bety at kirkevalget 2015 blir en topp når det gjelder deltakelse, mener Øivind Benestad.

LES OGSÅ: Homofile prester frykter trakassering i kirkevalgkampen

Flere menn enn kvinner

Den ferske gallupen viser at det er langt flere kvinner enn menn som har til hensikt å stemme ved kirkevalget: 44 prosent av kvinnene, 30 prosent av mennene.

• 50 prosent av dem som bor på landsbygda sier at de vil stemme, mens tilsvarende prosenttall for byer med mer enn 50.000 innbyggere er 27 prosent.

• Det er flest i Nord-Norge og på Sørlandet som vil være med på velge tillitsvalgte i Den norske kirke.

• Hele 48 prosent av dem som har mer enn fire års høyskole- eller universitetsutdannelse sier at de vil stemme.

• Mest ivrige på å stemme er de som er over 50 år, mens unge under 30 år er minst interessert.

LES OGSÅ: – Ikke-medlemmer bryr seg om hva kirken står for

Vet ikke hvem de skal stemme på

Hovedfunnet i undersøkelsen er altså at 15 prosent av de spurte kirkemedlemmene sier at skal stemme og at de vet hvem de skal stemme på. Men enda flere, 22 prosent svarer «Ja, jeg skal stemme, men jeg vet ikke hvem jeg skal stemme på».

– Dette gjør valget utrolig spennende. Det er feil å tro at stor valgdeltakelse uten videre betyr at det er Åpen folkekirke og deres kandidater som vinner fram. Fra mange kanter får vi bekreftet at det ikke bare er kjernetropper på bedehusene, men også mange andre som vil stemme inn folk som ønsker at kirken skal stå fast på at ekteskapet er for mann og kvinne, sier Øivind Benestad.

– Viktige uker fremover

– At så mange ikke vet hva eller hvem de skal stemme på, er et spennende utgangspunkt. Det betyr at vi har viktige uker fremover for å klargjøre hva som står på spill og hvilke alternativer folk har, sier Sturla Stålsett og tilføyer:

– Jeg er også litt bekymret for at den høye andelen som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på, kan skyldes usikkerhet knyttet til en komplisert valgording, at valgalternativene ikke er tydelige nok og at valginformasjonen ikke kommer godt nok fram.

LES OGSÅ: Blokkert etter homospørsmål

– En stor utfordring

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet sier at kirkevalget er en stor, kommunikasjonsmessig utfordring.

– Utfordringen for oss som jobber med kirkevalget er selvsagt å informere skikkelig fram mot valgdagen, slik at flest mulig følger opp intensjonen om å stemme, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter