Nyheter

Den forbudshatende liberalisten

Bjørn-Kristian Svendsrud (24) ønsker seg en mindre stat og færre forbud. Han mener hijab er seksuelt undertrykkende for unge jenter og vil gjøre det ulovlig i barneskolen.

Hvordan skiller du deg fra andre politikere?

– For det første er jeg langt under 30 år. I tillegg er jeg en politiker som er opptatt av at systemene, lovene og reglene vi har i samfunnet skal være laget for enkeltmennesket og ikke systemets skyld. Jeg ser på meg selv som en liberalist, er på den liberale siden i Frp og er opptatt av personlig frihet.

Hva er det verste politiske forslaget du har hørt?

– Det må være forbud på Kinderegg, hjørnekjøleskap og andre tåpelige forslag som kun er symbolpolitikk og skal forsure ting.

I hvilke sammenhenger kan du tenke deg å forby alkohol?

– Der hvor arrangementene åpenbart kun er for barn, trenger man ikke alkohol. Men generelt bør man liberalisere alkohollovgivningen i Norge.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

Rent politisk må det være å redusere skatte- og avgiftstrykket betraktelig, samtidig som man reduserer utgiftssiden til staten. Jeg ønsker meg mindre stat og mer tro på enkeltmennesket.

Hvor sterkt bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Jeg mener at tildekking med burka og nikab bør bli ulovlig i barneskolen. I en undervisningssituasjon er det viktig å se ansiktet til hverandre, og det er en del av vår kulturelle forståelse. Hijab er seksuelt undertrykkende for unge jenter, og det strider mot vårt verdigrunnlag å tildekke kvinnen for å hindre seksuell opphisselse av menn. Etter fylte 16 år er situasjonen litt annerledes med tanke på hijaben, og jeg skal ikke stå i veien for personlige valg om å bruke det. Imidlertid må man ta et ansvar for de under 16 år.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Jeg synes vi skal ha en tøffere tone mot land som driver menneskerettighetsbrudd. Det gjelder for eksempel behandlingen av homofile i Tsjetsjenia og Uganda.

Hva med Kina?

– Jeg synes vi har et balansert forhold til Kina. Det er viktig at norske interesser også kommer frem i en utenrikspolitisk sammenheng.

Hvordan kommer du til å sette ditt preg på Stortinget, dersom du blir valgt?

– Jeg skal ikke bli en av de politikerne som går inn i veggene på Stortinget. Jeg er ikke redd for å heve stemmen og skal jobbe for velgerne som har stemt meg inn.

I Grunnloven heter det at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

Ja, jeg mener at man ikke skal ta vår kristne kulturarv for gitt. Når man først har en slik formulering i Grunnloven, er det riktig å ha med den kristne arven og ikke bare den humanistiske.

Du har drevet med politikk siden du var 15 år. Er du en politisk broiler?

– Jeg mener jeg selv ikke er det. Jeg har tatt en utdannelse utenfor politikken og har bakgrunn fra blant annet å jobbe på Shell og som barista. Mesteparten av min bakgrunn er selvfølgelig politisk, men jeg har mye erfaring fra arbeidslivet som har gitt et viktig tilskudd som politiker.

Glem eget parti – hvilken politiker inspirerer deg mest?

– Trine Skei Grande fordi jeg opplever henne som veldig genuin og ærlig i det hun driver med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter