Nyheter

De Kristne tett på mandater

Nykomlingen Partiet De Kristne kan havne i fylkesting i både sør og vest, viser målinger.

I nyere valghistorie har kristne minipartier hatt skyhøye forhåpninger om å ta kampen opp med KrF. Men resultatet alltid endt på langt under 1 prosent.

Men lokale målinger viser at Partiet De Kristne (PDK) er nær mandat både i Rogaland og Vest-Agder fylkesting. Dessuten viser en lokal måling plass i Karmøy kommunestyre.

– Det har vært god oppmerksomhet rundt partiet lokalt. For oss handler det mye om å være synlig, gjennom standsaksjoner og skolevalg. Vi har håp om et 20-talls kommunestyrerepresentanter og to-tre representanter i fylkesting, sier PDKs partisekretær, Jan Ingvaldsen.

I følge gallupnettstedet Poll of polls scorer PDK 1,2 prosent på fylkestingsmålingen som Respons gjorde for Stavanger Aftenblad i forrige uke. I Vest-Agder ble partiet målt til 1,6 prosent – også i følge nettstedet nær mandat i dette fylket også.

LES MER: – Et kall å gå inn i dette partiet

«Dæsj» KrF

Valgforsker Bernt Aardal tror nødvendigvis ikke det bare er KrFs velgere som finner seg til rette i det nye kristenpartiet.

– Noe av valgmateriellet til det nye partiet viser en del politisk gods fra Frp, pluss en «dæsj» KrF. I sin tid mistet KrF en god del velgere til Frp og det kan være i dette segmentet nykommeren finner et rom, sier Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Valgforskeren peker på at det gjerne er stor usikkerhet heftet ved lokale galluper, men det er noe nytt at PDK samler flere eksempler på målbar oppslutning.

– Skulle dette partiet komme inn i fylkesting flere steder, så kan det gi partiet en plattform for videre vekst. Ved representasjon følger det gjerne økte pengeressurser og politiske stillinger.

LES MER: De Kristne-topp tilgitt etter islamkritikk

Taktisk

At PDK kan være i nærheten av representasjon kan ifølge Aardal også utløse andre mekanismer:

– Blant noen kan det bidra til taktisk stemmegivning: Velgere som nødvendigvis ikke støtter partiet i ett og alt, kan stemme på dem for å sikre dem representasjon. I tillegg kan det mobilisere frem litt ekstra pågangsmot blant partiets egne aktivister.

Ved stortingsvalget i 2013 fikk PDK 0,6 prosent av stemmene. Det var godt under prosenten, men mer enn etablerte småpartier som Pensjonistpartiet og Kystpartiet.

70 kommuner

Før påske ble det klart at PDK kom til å stille lister i 70 kommuner, samt alle landets fylker. KrFs kommunikasjonssjef, Mona Høvset, sier partiet ikke merker særlig med angrep eller utfordringer fra det nye kristenpartiet.

– Er du overrasket over at galluper viser mandatsjanser?

– KrF og Frp har tradisjonelt stått sterkt i disse områdene og gallupresultatene kan ha sammenheng med dette, svarer Høvset.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter