Nyheter

De Kristne hadde stemmer der KrF tapte

KrF tapte et Oslo-mandat og to fylkestingsplasser i sørvest. Mens konkurrent hadde overskudd av kristenstemmer.

– Surt og paradoksalt, lyder det fra KrFs Oslo-representant Hans Olav Syversen etter siste akt i dramaet om KrF i bystyret.

Den ferdige opptellingen i Oslo viser at KrF bare manglet 33 stemmer på å kapre mandat nummer to. Disse stemmene hadde sikret Oddbjørg Minos plass i bystyret, men i stedet er det Aps eks-kulturminister Turid Birkeland som får plassen.

Til sammenligning fikk Partiet De Kristne (PDK) 421 stemmer i hovedstaden.

– Hadde bare 10 prosent av disse havnet hos KrF, ville et mandat nummer to vært et faktum, bemerker Syversen.

Minos-annonse

Vårt Land avdekket i valgkampen at organisasjonen Kristenfolket betalte for en KrF-liknende annonse for å sikre datter av pinsehøvdingen Emanuel Minos plass i Oslo bystyre.

I KrF-miljøet anses det som paradoksalt at PDK kan ha hanket inn kristenkonservative stemmer som nettopp kristenkonservative krefter trengte for å løfte inn Minos.

Men det er ikke første gang viktige marginer glipper og at KrF-tillitsfolk mener eksistensen av kristelige minipartier er skyld i tapet.

I 2005 manglet eks-partileder Valgerd Svarstad Haugland bare 116 stemmer på å berge stortingsplassen. Samtidig fikk Kristent Samlingsparti 250 og Abortmotstandernes liste 265 stemmer.

LES OGSÅ: Start-smell for De Kristne

I 2013 fikk Partiet De Kristne 0,6 prosent på landsplan. Gallupnettstedet pollofpolls.no regnet da ut at KrF kunne fått ytterligere ett utjevningsmandat dersom de hadde fått alle PDKs stemmer.

Valgforskere advarer mot en slik matematikk. PDK henter trolig velgere fra ulikt hold, men det finnes kanaler mellom KrF og utfordreren.

– I sin tid mistet KrF en god del velgere til Frp og det kan være i dette segmentet nykommeren finner et rom, sa valgforsker Bernt Aardal til Vårt Land i august.

LES OGSÅ: Surt tap for KrF

Fylkes-tap

Men det er ikke bare i Oslo at KrFs tellekorps ser paradokser mellom resultater og mandater:

I Rogaland fikk PDK 1644 stemmer ved fylkestingsvalget – mens KrF manglet 450 på et ekstra mandat.

I Vest-Agder fikk PDK 1010 stemmer – KrF manglet 310 stemmer på å få et mandat til.

I Hordaland var gapet atskillig større. Der fikk PDK 1520 stemmer, mens KrF manglet 1290 stemmer på mandat for tidligere fylkesleder Kristian Helland.

Sosialdemokratisk

Men det er i Oslo stemmetapet er surest – og mest paradoksalt. KrFs listetopp Erik Lunde antar at svært mange av PDKs velgere anser det som utelukket å stemme KrF. Men i PDKs fold finnes det mest sannsynlig velgere som ville ha gjort det.

– I stedet for verdipartiet KrF, har de bidratt til at et sosialdemokratisk parti fikk det siste mandatet, påpeker Lunde.

LES OGSÅ: Lunde vant kampen over Minos om plass i Oslo bystyret

«Demokrati-svik»

PDKs leder Erik Selle avviser at det kan være noe paradoksalt i KrFs tap enkelte steder og PDKs velgerreserve:

– Det er overhodet ikke noe paradoks. Alle partier i politikken kjemper for seg selv. Og alle velgere kunne stemt på et annet parti dersom ikke deres eget fantes. PDK samler folk som er kommet sammen i et parti og noe de tror på, sier han til Vårt Land.

– Men kan ikke kristne interesser tape på at KrF taper mandater?

– Vårt oppdrag er å presentere PDKs program. Denne typen retorikk er et svik mot demokratiske sammenhenger. Mangfold bør jo være et gode i et demokrati, svarer Selle og legger til:

– Det kan godt hende at KrF ødelegger litt for oss også – og arbeidet for et borgerlig sentrum i politikken.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter