Nyheter

Tviler på medhold

Men rettsaken viser dilemmaet når en gruppe mennesker kjenner seg i strid mot statens verdigrunnlag, mener teolog.

Spørsmålet om vigsel av likekjønnede har ført til store diskusjoner i alle de nordiske landene, også innad i kirkene. Rettsaken i Danmark er ikke unik. Få har tro på at de konservative kreftene vil få medhold når de saksøker staten for å ha brutt dansk lov ved å innføre likekjønnet ekteskap.

Tviler på medhold

Teolog og nestleder Morten Dahle Stærk i Verdialliansen er en av dem. Han viser til at det tidligere har vært vanskelig å bruke internasjonale konvensjoner for å gå til sak mot staten på dette feltet.

– De internasjonale konvensjoner angir de ytre rammene for hva staten kan gjøre. De nordiske statskirkene står mye tettere på staten enn kirker gjør stort sett over hele verden.

Verdialliansen har sin bakgrunn i Nordisk nettverk for ekteskapet som ble etablert sommeren 2007. Foreningen vil fremme kristne verdier i utviklingen av det norske og de nordiske samfunn, kultur og økonomi. Spesielt er de opptatt av å fremme barnets rettigheter i spørsmål om foreldreskap, surrogati og barneloven.

Stærk mener likevel tiltalen synliggjør et velkjent problem.

– Den illustrerer at en rekke mennesker kjenner seg i strid med statens verdigrunnlag.

LES MER: Slik er homofilidebatten i kirker verden rundt

Markedskreftene i førersetet. De nordiske folkekirkene problematiserer i liten grad de teknologiske endringene i samfunnet, som Stærk mener står i dyp kontrast til det kristne synet på ekteskap og barnas rettigheter.

– I Danmark har det lenge vært tradisjon for assistert befruktning med ukjent donor, men det er en del av en større, bredere og politisk reform. Vår opplevelse er at markedet styrer utviklingen, men teologien dilter etter. Det samme skjer med jusen og politikken.

– Hva mener du med «dilte etter»?

– Politikere og biskoper forsøker å begrunne den nye virkeligheten, uten å diskutere om nye grupper mister rettigheter. Et eksempel er den nye barneloven, som gjør at barn mister retten til far og mor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter