Nyheter

Danskene er verdens lykkeligste

Globalt er lykken blitt mer ulikt fordelt 
de siste ti årene.

Velstående land i Nord-Europa gjør det best når World Happiness Report rangerer land basert på sine innbyggeres følelse av lykke og velvære. Helt på topp troner Danmark, foran Sveits og Island.

Fornøyde nordmenn

Norge er altså ikke på medaljeplass, slik vi har for vane på rangeringer over verdens beste land å bo i, men vi trenger likevel ikke dra til Danmark for å ha det godt. Norge er rangert som verdens fjerde lykkeligste land, like foran Finland, Canada og Nederland.

Sverige sniker seg med et nødskrik inn blant de ti lykkeligste landene, men mer overraskende er det kanskje at neste land på listen er Israel, et land som stort sett er i overskriftene på grunn av konflikt og okkupasjon. De palestinske områdene er ikke omfattet av undersøkelsen.

Flere europeiske land som sliter økonomisk har gått betydelig ned på lykkeskalaen. Hellas er det land i verden der lykkefølelsen har falt kraftigst de siste ti årene, men også Spania og Italia er blant de ti landene med størst fall i lykke.

LES MER: Politikere bør debattere hvordan vi skal bli lykkeligere

Lykkestigen

World Happiness Report rangerer land basert på sine innbyggeres opplevelse av lykke og velvære. Rundt 3.000 respondenter i mer enn 150 land har svart på spørsmål om hvilket trinn på en stige de vil plassere seg, der 0 representerer det verst tenkelig liv, og ti det beste tenkelige.

Som helhet plasserer verdens innbyggere seg såvidt over halvveis opp i lykkestigen, på 5,4 av ti trinn. Variasjonen er stor. Nordmenn er helt oppe på trinn 7,5. Det er dobbelt så høyt oppe på stigen som innbyggerne i Madagaskar plasserer seg, et land som mange nordmenn har et forhold til gjennom bistand og nesten 150 års misjonsvirksomhet.

De ti minst lykkelige befolkningene i verden finner vi i Madagaskar, Tanzania, Liberia, Guinea, Rwanda, Benin, Afghanistan, Togo, Syria og Burundi, konkluderer rapporten, som er utviklet av Sustainable Development Solutions Network og University of British Columbia.

LES MER: «Få ting har større kraft til endring enn å takke for det man allerede har»

Skaper ulikhet

Det er gjennomgående en forskjell på fire trinn på stigen mellom opplevelsen av befolkningenes lykke i de ti beste og de ti dårligste landene. Tre fjerdedeler av denne nokså store forskjellen kan tilskrives ulikheter i seks nøkkelvariabler:

• Brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger

• Hvor lenge man kan forvente å leve med god helse

• Sosial støtte: Å ha noen man kan støtte seg på når det er vanskelig

• Tillit, målt som fravær av ­korrupsjon i styresett og nær­ingsliv

• Opplevd frihet til å ta livsviktige avgjørelser

• Sjenerøsitet, målt gjennom ­nylige donasjoner

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Ulykkelig ulikhet

Rapporten har også sett på den ulike fordelingen av lykke innen land. De argumenterer for at ulikhet i opplevd velvære, er et bedre mål for fordelingen av velferd enn det som kommer fram gjennom den tradisjonelle tilnærmingen, der man måler ulikhet i inntekt og rikdom.

Her finner rapporten en 
negativ utvikling fra 2005–2011 til 2012–2015. I åtte av de ti ­globale regionene og i mer enn halvparten av de undersøkte 
landene, var det en betydelig økning i ulikheten av lykke.

Det har de siste ti årene bare vært signifikant nedgang i ulikheten av lykke i ett av ti land, og ikke i en enste global region. Ny forskning ser ut til lå bekrefte at mennesker er signifikant mer lykkelige når de lever i samfunn der det er mindre ulik fordeling av lykke.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter