Nyheter

Danser i gatene

President presset til å gå av – Guatemala jubler.

Korrupsjonsskandalen i Guatemala har utviklet seg raskt denne uken:

Tirsdag besluttet en dommer at president Otto Perez Molina ikke får lov til å forlate landet på grunn av rømningsfare.

Tirsdag vedtok nasjonalforsamlingen i Guatemala å frata president Molina politisk immunitet.

Torsdag trakk Molina seg fra stillingen etter at påtalemyndigheten utstedte arrestordre på ham for korrupsjon. Ifølge guatemalansk lov mister en president som blir varetektsfengslet automatisk sitt embete.

LES OGSÅ: – Snus skaper sult

Store demonstrasjoner

– Dette er i all hovedsak et resultat av en bred folkelig mobilisering som i over fire måneder har tatt til gatene og krevd at presidenten går av, sier Marianne Gulli. Hun er styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge og mellomamerika-ekspert.

Hver lørdag i over fire måneder har titusener tatt til gatene i Guatemala for å kreve presidentens avgang. Det hele kulminerte med generalstreiken 27. august og store demonstrasjoner sist uke.

Visepresidenten er allerede i varetekt og skandalen har ført til at flere ministere og høytstående tjenestemenn har gått av, er fengslet eller under etterforskning.

LES OGSÅ: 25 millioner trues nå av ­matmangel

Tollskandale

Det var FN-granskere som avslørte korrupsjonsskandalen rundt presidenten. Ved hjelp av bestikkelser i millionklassen til tollfunksjonærer har importører sluppet å betale toll, og granskerne mener at det er Pérez selv som har trukket i trådene.

Helt siden saken ble kjent har folk i Guatemala demonstrert mot Pérez for å få ham straffeforfulgt, og det utspant seg jubelscener i hovedstaden da det ble kjent at nasjonalforsamlingen hadde fratatt ham immuniteten.

Visepresident arrestert

Anklagene er basert på 89.000 avlyttede telefonsamtaler som avdekket et opplegg kalt «La Linea» (linjen), oppkalt etter telefonen de involverte kunne ringe for å få tilgang til korrupte tollfunksjonærer og få ulovlig rabatt på tollen.

Etter lang tids etterforskning tok saken av da visepresident Roxana Baldetti trakk seg i mai. Hun ble deretter pågrepet og siktet for kriminelt forbund, bestikkelser og bedrageri i forbindelse med La Linea-saken.

LES OGSÅ: Norges Røde Kors protesterer mot terrordommer

Høy mistillit

– Guatemala er et samfunn med høy mistillit til myndighetene, omfattende korrupsjon og svake institusjoner. At protestene nå får konsekvenser kan bli avgjørende for landets demokratiske utvikling, fortsetter Gulli.

I tillegg til avgang har demonstrasjonene krevd omfattende politiske reformer for å få bukt med et gjennomkorrupt valgsystem. Inntil nye reformer er vedtatt og implementert, oppfordres det til boikott av valget på søndag.

Stakk av

Den 64 år gamle konservative eksgeneralen Molina har hatt makten siden 2012, men risikerer nå å bli fengslet. Pérez selv avviser alle anklager og har helt til nå insistert på å bli sittende perioden ut, til ny president innsettes i januar.

Guatemala er også tidligere rammet av korrupsjonsskandaler på høyt nivå. Alfonso Portillo, som var president fra 2000 til 2004, ble nylig løslatt etter å ha sittet flere år i amerikansk fengsel for hvitvasking av penger. Han unnslapp arrest i Guatemala da han rømte til Mexico.

LES OGSÅ: – Flyktninger truer kristne Europa

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter