Klima

– Dårlige dager for 
klimaskeptikere

– Pavens uredde miljøbrev har gitt klimaskeptikere dårlige dager. Håpet er at dette kan sette fart på den globale samtalen om å endre verden, sier Ingrid Rosendorf Joys i Den katolske kirke.

Den katolske kirke i Norge vil oversette hele eller deler av pavens omfattende klimadokument til norsk. Med det håper kirken å bidra til at politikere og enkeltmennesker endrer holdninger og levesett for å redde et miljøtruet skaperverk.

– Vi er veldig glade for at pave Frans har dedikert en encyklika til det viktige klimaspørsmålet. Når han med vitenskapelig støtte slår fast at klimaendringene hovedsakelig er menneskeskapte og at klimakrisen er reell, så stiller paven seg klart på miljøbevegelsens side, sier Joys som er samfunnskontakt i Oslo katolske bispedømme.

LES OGSÅ: Norsk biskop kan signere klimabrevet

– Ikke politisk

Etter hennes oppfatning kan ikke dokumentet kalles politisk i en klassisk høyre­-venstre-akse, selv om det tar tydelig stilling i et spørsmål som er kontroversielt i enkelte kretser. Ifølge Joys er det også feil å kalle paven venstreorientert, selv om han i dette dokumentet gjentar ramsalt kritikk av de negative utslagene av markedsliberalisme og uhemmet vekstøkonomi.

– Jeg liker ikke merkelappen «radikal» som enkelte setter på paven, selv om selve det kristne budskapet på mange måter er svært radikalt. Når paven snakker om at deler av finans- og økonomisystemet har spilt fallitt, så er dette synspunkter som går helt inn i kjernen av katolsk sosiallære. Slik markedet har fungert de siste par tiårene, så har det langt på vei bidratt til økte forskjeller der de rike er blitt rikere, mens mange fattige er holdt nede i fattigdom, sier Joys.

Må kutte

Hun verdsetter at paven sier tydelig at alle har ansvar for å endre handlinger og holdninger for å bremse klima­oppvarmingen, men at dette­ ansvaret er spesielt sterkt for rike land og for forbrukere med et materielt forbruk som setter store økologiske fotavtrykk.

– Paven peker på det urettferdige i at det er de fattige som må betale den største prisen for et hardere klima, og at det er vi i de rike landene – og ikke minst politikerne – som har størst ­ansvar for å snu utviklingen. Og han er tydelig på at det er nødt til å komme på plass en ambisiøs avtale på klimatoppmøtet i Paris i desember. Endrer vi ikke vår livsstil nå, vil det få dramatiske konsekvenser. Fortsetter vi å ødelegge naturen, vil naturen til slutt ødelegge oss, sier Joys.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Blir hørt

Hun har tro på at paven blir hørt og kan oppnå gjennomslag ikke bare blant katolikker, men også blant politikere og andre viktige beslutningstakere.

– Vi ser jo at denne paven har et helt spesielt gjennomslag takket være hans usedvanlige evner til å kommunisere sitt budskap. Han taler klart og utfordrer oss, han er uredd og forfriskende. Kanskje lytter både ledere og vanlige mennesker litt ekstra fordi han så tydelig lever som han lærer. Han snakker ikke bare om de fattige, han oppsøker dem, som da han sist uke åpnet et senter for hjemløse i Roma, sier Ingrid Rosendorf Joys i Den katolske kirke.

LES OGSÅ: Paven som oppsøker stormen

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima