Nyheter

Chile legaliserer trolig abort

Chiles totalforbud mot abort kan snart være historie etter at Senatet vedtok legalisering i forrige uke. Det katolske kontinentet beveger seg i liberal retning, mener Latin-Amerika-viter.

Bare måneder før militærdiktator Augusto Pinochet gikk av i 1990, ble det innført totalforbud mot abort. Nesten 30 år senere står forbudet for fall etter en langvarig politisk kamp anført av sosialistpresident Michelle Bachelet.

– Da diktaturet gikk inn for totalforbudet, var det konservative, katolske krefter som vant frem. Disse kreftene har tapt seg, og dette har gitt rom for å mykne opp i abortlovgivningen, sier Tor Opsvik, Latin-Amerika-viter og førstelektor ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Norge og 18 andre land overtar amerikansk abort-bistand

Tre unntak

Lovforslaget som gikk gjennom med knapt flertall i Senatet 19. juli vil tillate abort ved tre tilfeller: når mors liv er i fare, når fosteret ikke er levedyktig og når graviditeten er resultat av voldtekt. På tross av at 70 prosent av chilenerne ifølge meningsmålinger støtter lovforslaget, har det vært en lang politisk kamp.

– Chile har hatt en dissonans mellom folkemeningen og loven. Dette handler i stor grad om den katolske kirkens makt, sier Opsvik.

Landet er sterkt sosialkonservativ, og først i 2004 ble det lovlig å ta ut skilsmisse.

– Den katolske kirke har særlig stor makt blant konservative og kristendemokrater. Men den hadde lenge også høy legitimitet på venstresiden siden den spilte en viktig rolle i forsvaret av menneskerettighetene under diktaturperioden, sier Opsvik.

– Rundt årtusenskiftet var det en kulturell og seksuell frigjøring med oppgjør mot de konservative, katolske verdiene. Etter at det ble avdekket pedofilisaker med høytstående prester, fikk kirken en kraftig knekk og mistet grepet om debatten og de politiske aktørene, fortsetter han.

LES MER: Frykter effekten av mindre bistand til abort

Politisk kamp

Da venstresiden og president Bachelets hadde makten mellom 2006 og 2010, var den store politiske kampen på likestillingsområdet hvorvidt man skulle tillate at offentlige instanser kunne dele ut angrepiller. Dette var en sak presidenten til slutt fikk gjennom.

Under valgkampen i 2013 gikk sosialistpartiet og Bachelet til valg på å oppheve totalforbudet mot abort. Etter en flere år lang prosess i Kongressen, ser det ut til at presidenten får viljen sin.

Men saken er ikke endelig avgjort. Først må Underhuset godkjenne Senatets versjon. I tillegg ligger det an til at forslaget vil ankes til grunnlovsdomstolen. Chiles grunnlov verner om «det ufødte liv», og det er ikke gitt at domstolen vil godta opphevelse av abortforbudet.

– Dette vil gå ned i historien på samme måte som opposisjonen mot å tillate kvinner å stemme, sa den chilenske aktivisten Claudia Dides til Fox News om motstanden mot lovforslaget.

LES MER: Trump kutter støtten til organisasjoner som informerer om abort

Fengsel

Chile er et av seks land i verden med totalforbud mot abort, selv når mors liv er i fare. De andre landene er Vatikanstaten, El Salvador, Malta, Nicaragua og Dominikanske republikk.

Ifølge Opsvik gjennomføres det på tross av forbudet et stort antall aborter i Chile hvert år. Hvordan disse abortene gjennomføres avhenger imidlertid av det sosiale lag kvinnen tilhører.

– I lavere sosiale lag gjennomføres abortene på måter som er langt mer smertefulle og helsefarlige.

Både kvinner som utfører aborter og leger som bistår til dette, kan i teorien bli fengslet i opptil fem år. Men det er i dag sjelden at noen blir straffeforfulgt for dette.

LES MER: Vil ha selvbestemt abort frem til uke 22

Liberalisering

Det latinamerikanske kontinentet er sterkt katolsk og den katolske kirke har stor politisk makt. Siden årtusenskiftet har de latinamerikanske landene imidlertid gått i liberal retning, mener Opsvik.

– Man har hatt en viss oppmykning av abortlovene, og dette har i mange land skjedd gjennom rettssystemet ved at man har tatt innover seg utviklingen av menneskerettighetene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter