Nyheter

Carl I. Hagen trekker paralleller mellom eiendomsskatt og kristenforfølgelse

Frps førstekandidat i Oslo er rasende på Arbeiderpartiets forslag om eiendomsskatt i hovedstaden.

Carl I. Hagen (Frp) legger ingenting i mellom når han skal karakterisere Oslo Arbeiderpartis ønske om å innføre eiendomsskatt i hovedstaden dersom de vinner kommunevalget i høst. Arbeiderpartiets forslag rammer bare de som har en bolig som er verdt over 5 millioner kroner.

Hagen anklager Aps toppkandidat Raymond Johansen for å ville stjele penger fra Høyre-velgere for å gi til Ap-velgere.

– Johansen skal utnytte sin eventuelle flertallsmakt til å rappe penger fra et mindretall som de deretter fordeler seg imellom. Dette kalles vanligvis for stygge ord som tyveri. Å beskytte et mindretall fra overgrep fra en majoritet er blant de vanskeligste sakene, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Her er Per Sandbergs overmann

– Forfølger mindretallet

Videre sammenlikner han det at et eventuelt flertall overstyrer mindretallet i eiendomsskattsaken med kristenforfølgelsen i Egypt.

– Et sted har du en muslimsk retning som forfølger enn annen muslimsk retning som er minoritet: Sjia og sunni. Eller forfølgelsen av koptiske kristne, hvor du har et flertall som kaster seg over et mindretall. Noen steder blir de jaget sin vei, andre steder tar man pengene deres. Jeg må si at vi er i nærheten av at noen som eventuelt får et flertall i et bystyre til å forfølge et mindretall, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

Rystet over uttalelser

Hans Aage Gravaas, generalsekretær i Stefanusalliansen som kjemper for forfulgte kristne, blir først målløs når han leser uttalelsene til Carl I. Hagen.

– Jeg vet faktisk ikke hvilke ord jeg skal bruke. Hagen kan neppe vite hva trosfrihet, forfølgelse og martyrdom er når han trekker slike paralleller, sier han til Vårt Land.

Han forteller at kopterne i Egypt lever under sterke restriksjoner på ytringsfrihet og trosfrihet.

– Selv om de er en stor minoritet blir de betraktet som annenrangs borgere uten de samme rettighetene som majoriteten, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Når vi så har henrettelsene av kopterne i Libya i bakhodet blir denne parallellen helt håpløs. Det er det ingen tvil om.

Han ber Carl I. Hagen om å beklage uttalelsene.

– Det er rystende at en norsk politiker kan sammenlikne beskyttelsesskatten som for eksempel IS krever fra kristne, med norsk eiendomsskatt, sier Gravaas som selv må betale eiendomsskatt dersom Ap-forslaget blir vedtatt.

LES OGSÅ: Frp-topp kobler biskop med Boko Haram og IS

– Skulle illustrere et poeng

– Det var ikke meningen at dette skulle komme på trykk, sier Carl I. Hagen til Vårt Land.

– Jeg skulle bare illustrere et poeng i innledningen til et intervju. Jeg ville ikke ordlagt meg slik hvis det skulle komme på trykk, fortsetter han.

Poenget Carl I. Hagen ville få fram var prinsippet om at en majoritet bør ha en forståelse for minoriteters ønsker.

– Gravaas kaller parallellen «usmaklig, rystende og håpløs» og forventer en beklagelse. Får han det?

– Jeg er helt enig med hans vurdering, men som sagt: Jeg prøvde bare å illustrere poenget at et mindretall trenger beskyttelse mot majoriteten.

– Hvorfor bruker du grove brudd på menneskerettigheter til å illustrere et poeng om det som vil være en demokratisk vedtatt skatt?

– Jeg brukte noen groteske eksempler for å illustrere et poeng i en samtale som jeg ikke var klar over var et intervju på grunn av en misforståelse. Men selv jeg vet at det er en verdensforskjell mellom eiendomsskatt og kristenforfølgelse, sier Hagen

LES OGSÅ: – Jeg har ingen venner

Vårt Land har snakket med sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, som sier at de ikke var i tvil om at Hagens sitater skulle trykkes.

– Vi opplevde hele samtalen som et intervju. Og det er jo ikke noe strid om at han sa det han sa, sier Djuve.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter