Nyheter

Bygger romsenter

Nasjonal minoritet får eget kultur- og ressurssenter.

Norge har fem nasjonale minoriteter, jøder, kvener, skogfinner, romani/tater og rom. Nå får den siste gruppen 12 millioner kroner fra kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i revidert nasjonalbudsjett.

Bevilgningen «skal dekke tilskudd til etablering og drift av et kultur- og ressurssenter for norske rom», melder Kommunaldepartementet, og har sin helt spesielle forhistorie:

«Senteret er en del av den kollektive oppreisningen til norske rom.»

I 2015 beklaget statsminister Erna Solberg (H), på vegne av den norske stat, for den rasistiske ekskluderingspolitikken som har vært ført mot norske rom – i tiårene både før og etter 2. verdenskrig. Rom var lenge kjent i Norge som sigøynere.

Kultur

Pengene til senteret ble først bevilget i selve 2017-budsjettet som kom i oktober i fjor. Nå varsler Sanner at utbetalingene starter. Sammen med Romsk råd har Kommunaldepartementet avgjort at det er Kirkens Bymisjon som skal stå for bygging og drift av senteret. Bymisjonen 1,5 millioner kroner i år for å starte prosjektet, resten kommer i 2018-budsjettet.

– Vi skal etablere et senter, et fysisk hus, som skal hegne om og vise fram romsk kultur. Senteret blir for rom – og majoritetsbefolkningen, som trenger å lære mer om minoriteten rom, sier assisterende generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon.

Romani

Samtidig som rom-folket får penger til senter, inndrar Sanner penger som er gitt til romanifolket/taterne, en annen nasjonal minoritet:

«Det er usikkert om midlene vil bli benyttet fullt ut i 2017, og det foreslås derfor at posten får stikkordet «kan overføres». Det foreslås videre at overført ubrukt bevilgning fra 2016 til 2017 (...) på 10,5 mill. kroner flyttes (...) Det vil være nødvendig med reell, åpen dialog med representanter for romanifolket/taterne om alternative løsninger for bruk av bevilgningen. Det vil kunne ta noe tid å komme frem til hensiktsmessige løsninger.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter