ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Byene er blitt den nye slagmarken i moderne krig

Rundt 90.000 sivile ble drept i krigshandlinger i verden mellom 2010 og 2015. Halvparten ble drept i tre land; Syria, Irak og Jemen. Byene er blitt den dominerende slagmarken.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Barn leker i en krigsødelagt bil i Mosul, etter at irakiske styrker tidligere i vår gjenerobret et nabolag fra IS. De islamistiske ekstremistene erobret Mosul for tre år siden.

Foto: Felipe Dana, AP/NTB scanpix
Vis bildetekst
Nyhet

Bildet av flyktende mennesker ut fra den irakiske storbyen Mosul i forrige måned er en slående illustrasjon på hvordan sivile byboere er blitt de mest utsatte ofrene i moderne krigføring.

Før helgen advarte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om at den ytterliggående islamistgruppen IS holder over 100.000 sivile som levende skjold i Mosul, som i mange måneder er forsøkt gjenerobret av irakiske og allierte styrker.

Urbanisert krig

En rapport fra den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), I saw my city die (Jeg så byen min dø), viser at i en verden som blir mer urbanisert, så blir krigene det samme. Frontlinjene befinner seg i mindre grad i terrenget, men går snarere midt gjennom nabolag i tett befolkede urbane sentre.

Krig i byer

  • Halvparten av de rundt 90.000 sivile dødsofrene i krigshandlinger mellom 2010 og 2015 ble drept i Syria, Irak og Jemen. De aller fleste ble drept i byer.
  • Ifølge enkelte anslag er ni av ti av alle drepte og skadde som er ofre for eksplosive våpen i tett befolkede områder, sivile, mot bare en tredjedel når slike våpen brukes i andre områder.
  • På slutten av fjoråret ble det anslått at nesten én million mennesker var under beleiring i syriske byer, en fordobling på bare et halvt år.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer