Nyheter

'Bussen må gå, også under ramadan'

Muslimenes fastetid, ramadan, kan by på utfordringer for Oslos bussjåfører. De som er for slitne til å fullføre vakten, byttes ut ved behov.

– Det kan være utfordrende å faste og kjøre buss. Spesielt om du kjører morgen- eller nattbuss, sier Manan Hameed, en av Oslos rundt 1.500 bussjåfører. Fredag begynte han feiringen av den muslimske høytiden ramadan, som innebærer å faste fra soloppgang til solnedgang. I dag, som så mange dager ellers, kjører han buss 79 mellom Grorud og Holmlia. For mange i bransjen byr fasten på utfordringer.

– Den norske sommeren har lange dager, og da er det mange timer uten mat og drikke, sier han.

Hameed sier samtidig at du bare skal faste om du er i stand til det. Om du har tungt fysisk arbeid, er syk eller en ammende mor, trenger du ikke å overholde fasten.

LES OGSÅ: Sikher kvier seg for å ta av turban

Bussen må kjøre uansett

Ina Helen Østby, kommunikasjonssjef i busselskapet Unibuss, forklarer at Unibuss med sine 1800 ansatte representerer mer enn 50 nasjonaliteter tilknyttet ulike religioner. Rundt 1500 ansatte kjører buss. Østby understreker at «vi har en virksomhet der alle ikke kan ha fri samtidig. Bussen må kjøre uansett, uavhengig av hvilken religion som har sine merkedager.»

Hun presiserer likevel at tilrettelegging for muslimske ansatte under ramadan ikke representerer store utfordringer for selskapet.

– Under ramadan ønsker mange fri, og da bidrar ofte kristne eller andre til at kollegaene kan ta seg fri. I juleferien og påsken er det motsatt. Da tar muslimer over for sine kristne kolleger som ønsker seg ferie, sier hun.

– Har dere opplevd problemer som følge av ramadan?

– Jeg er ikke kjent med tilfeller hvor det har skjedd ulykker. Hvis du faster og er sliten, så er sikkerheten til de reisende viktigst. Men jeg opplever at de som faster klarer å ta sine egne forhåndsregler.

LES KOMMENTAR: Hvordan greier muslimer å la være å tenke på kveldsmåltidet?

Skal kunne utøve egen religion

Østby legger til at «ved behov» så vil de som er for slitne til å kjøre vakten sin «løses ut av kollegaer eller trafikkledere.» I den hensikt å ivareta sikkerheten.

En annen utfordring som kan oppstå under ramadan er at «det ikke er anledning til å stoppe midt i ruten.» Dette kan gjøre det krevende for muslimer som ønsker å be i arbeidstiden.

– Du får lov å legge til rette for din egen religion. Betingelsen er at du ikke sjenerer passasjerene eller dine kolleger, slår hun fast.

LES OGSÅ: Få innvandrere er lunkne til religion

LES OGSÅ: Verdifellesskap i folkevandringens tid

Må legge tilrettelegge for trosutøvelse

Daglig leder i Kirkelig Dialogsenter i Oslo, Hanna Barth Bake, mener det er viktig å legge til rette for at muslimer kan utøve sin tro.

– I et livssynsåpent samfunn skal det legges til rette for trosutøvelse så langt det lar seg gjøre.

Hva kan arbeidsgivere eller kolleger gjøre?

– Det er viktig å være klar over at vi lever i et samfunn som er sterkt preget av kristen kultur. Det er ikke alltid at vi tenker på dette, og det er derfor viktig med forståelse for andre menneskers trosutøvelse.

LES OGSÅ: Kristne ber mot muslimfrykt under ramadan

Faste er ikke alt

Manan Hameed kommer opprinnelig fra Pakistan, og forteller om en helt annen tilrettelegging for ramadan i hjemlandet.

– De med tungt arbeid får arbeidsdagen sin tilrettelagt av arbeidsgiver, og har gjerne kortere arbeidstid. Sånn er det ikke i Ruter, sier Hameed, men legger til at bussen må gå, også under ramadan.

– Høytiden handler ikke bare om å avstå fra mat og drikke, men også om selvransakelse og å gjøre gode handlinger.

LES OGSÅ: Slik er det på innsiden av verdens nordligste moské

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter