Nyheter

– Burde vendt det andre kinnet til

Soknepresten i Fusa mener vikarprest Hanne Marie Pedersen-Eriksen ikke burde anmeldt kvinnen som slo henne.

Bilde 1 av 2

Forrige uke forberedte den åpent lesbiske presten Hanne Marie Pedersen-Eriksen seg til å forrette i to begravelser i Sarpsborg, da hun ble angrepet av en kvinne.

– Hun stilte seg opp foran meg, sa at jeg var en skam for Kirken og slo til meg i ansiktet. Det hele gikk veldig, veldig fort, men jeg ble sjokkert. Det var utrolig ubehagelig, fortalte Hanne Marie Pedersen-Eriksen til NRK.

Saken ble anmeldt til politiet.

LES OGSÅ: Slått i ansiktet fordi hun er lesbisk prest

– Vend det andre kinnet til

Men det burde den ikke blitt, ifølge sokneprest i Fusa, Einar Ekis Ekerhovd.

På Facebook skriver soknepresten «ifølge kristen tro så gjelder fortsatt regelen: «om noen slår deg på ene siden, så vend det andre til!». Å anmelde slik oppførsel er ikke den eneste og beste vei».

Mange tok til motmæle på sokneprestens Facebook-side, og Ekerhovd utdypet også hva han mente.

«Når vi tar i bruk ord som hatkriminalitet så settes handlingene inn i en større sammenheng. Jeg vil aldri forsvare noen form for slag eller andre voldelige handlinger i noen saker der mennesker ser ulikt på ting. Samtidig er det en alternativ reaksjon å følge de bibelske prinsipper om overbærenhet når vi lider urett. Denne presten må gjerne anmelde, men må det kringkastes til hele verden. Hva vet vi om den som slo? Nå blir det en mye større sak og handler ikke om bare en ørefik.

Følg spalten på Facebook og Twitter!

- Det handler om å være anstendige overfor hverandre og bruke folkeskikk. Det mener jeg vikarpresten burde gjort her. Hun burde ha blitt kjent med kvinnen før hun eventuelt anmeldte volden, sier Ekerhovd til Bergens Tidende.

Soknepresten viser til at det finnes en tradisjon i kristne tenkning for hvordan man takler overgrep mot egen person.

– Og det er å ta det opp med vedkommende og i noen situasjoner vende det andre kinnet til, sier Ekerhovd.

LES OGSÅ: Vil bli prest – men ikke ennå

Beklagelse

Biskop Halvor Nordhaug har varslet at han vil ta opp saken med Ekerhovd.

Etter at saken fikk medieomtale har Ekerhovd valgt å gå ut med en beklagelse.

«Det ble mye oppmerksomhet rundt min deling av prest Hanne-Marie Pedersen-Eriksen sin anmeldelse av overgrep. Min intensjon var å løfte fram et alternativ. Jeg er fult ut klar over at jeg ikke har noen rett til å klandre henne for å ha gjort det hun gjorde. Ser at det kan oppfattes slik, og det vil jeg beklage».

LES OGSÅ: – Det heftigste jeg har opplevd

Fikk jobb, sa nei

I vår søkte Pedersen-Eriksen jobb som sokneprest i Sandøy i Møre og Romsdal. Hun fikk tilbud om jobben, under forutsetning at hun ble ordinert.

Men siden biskop i Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme, ikke ordinerer personer som lever i homofilt samliv til prester, så kunne ikke Pedersen-Eriksen si ja. Midttømme viste også til at kirkeretten ikke tillater at en prest ordineres i et annet bispedømme enn der hun skal begynne å jobbe.

Samme kveld kom kontrabeskjeden, da det viste seg at regelverket i praksis åpner for ordinasjon i et annet bispedømme.

Pedersen-Eriksen valgte allikvel å si nei til jobben. Nå har hun imidlertid fått og takket ja til jobben som sjømannsprest i Miami.

LES OGSÅ: Biskop snur i strid rundt lesbisk prest

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter