Nyheter

Bryter loven i behandling av barnevernssaker

– Et nesten grotesk resultat, sier riksrevisoren om fylkenemndenes tidsbruk i barnevernssaker. 30 prosent av sakene tar over fire måneder.

– Dette er en alvorlig situasjon. I tillegg til den rent menneskelige belastningen kan lang saks­behandling også føre til flere akutt- og klagesaker som legger enda mer press på systemet.

Det sier Riksrevisor Per-Kristian Foss etter å ha gransket landets fylkesnemnder og deres ­behandling av barnevernssaker.

Han viser til at lovens krav innebærer at det bør fattes vedtak i sakene etter litt over seks uker. I fjor hadde om lag 30 prosent av sakene en behandlingstid på over 4 måneder.

– Et nesten grotesk resultat, når man vet at dette handler om barn i krise, og ventetiden er smertefull, sa han på pressekonferansen da han presenterte funnene.

LES MER: Presset barnevern slår alarm

Finnes hjelpetiltak

Foss ­etterlyser økt oppmerksomhet om barnelovens muligheter for forenklet saksbehandling.

Rundt 25 prosent av sakene behandles forenklet hvert år. Men det er store forskjeller imellom nemndene med hensyn til i hvilken grad de benytter forenklet behandling, påpeker han i rapporten.

I 2014 varierte det mellom 20 og 39 prosent.

Direktør for fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker, Pernille Pettersen Smith, mener Foss bommer.

– Riksrevisoren er ikke helt presis når det gjelder forenklet saksbehandling. Det er bare i noen få tilfeller hvor loven åpner for å behandle saker forenklet hvis det er forsvarlig, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Er situasjonen alvorlig?

– Dersom barnevernet vurderer at barnet kan bli vesentlig skadet av å bli hjemme, så kan barnevernstjenesten fatte akuttvedtak for å unngå at barn blir vesentlig skadelidende. Barneverntjenesten har i tillegg muligheter til å sette i gang hjelpetiltak mens en sak blir behandlet.

– Men er situasjonen alvorlig?

– Det er alvorlig at vi ikke klarer å behandle sakene så fort som ønskelig. Det er viktig å få fram at dersom barnet bor hjemme mens det reises omsorgsovertakelsessak, så vil familiene kunne motta en rekke ulike hjelpetiltak i mellomtiden.

– Hva skal til for å overholde lovens krav?

– I første omgang et det et ressursspørsmål i samspill med gode rutiner og ledelse, sier ­Pettersen.

LES MER: Kommuner svikter sårbare barn

Stort sprik

Behandlingstiden mellom de ulike fylkesnemndene varierer stort. Rogaland er tidsversting med 117 dager som gjennomsnittlig behandlingstid. Telemark kommer best ut med 69 dager som gjennomsnitt.

Analyseselskapet Oxford ­Research i Kristiansand kom i forrige uke med en rapport om fylkesnemndenes tidsbruk.

– Vi slår fast at det virker lite sannsynlig at forskjellene i produktiviteten mellom nemndene skyldes tilfeldigheter. Forskjellene skyldes trolig systematiske forskjeller i arbeidsmåter, rekruttering eller andre resultater av ledelse, sier Tor Egil Viblemo ved Oxford Research.

Direktør Pettersen Smith for fylkesnemndene er opptatt av at saksbehandlingen skal være rask.

– Men den skal også være ­betryggende med tanke på rettssikkerhet og kvalitet. I loven står det at forhandlingsmøte skal avholdes innen fire uker hvis mulig. Noen ganger viser det seg at fire uker ikke er nok tid til å ivareta rettssikkerheten, sier hun.

Hun skulle gjerne hatt mer ressurser.

– Fra 2009 til 2014 økte innkomne saker med 45 prosent. Antall årsverk økte bare med 32 prosent. Likevel har saksbehandlingstiden gått nedover. Den gjennomsnittlige behandlingstiden for ordinære saker gått ned med 20 dager fra utgangen av 2013 til mai i år.

Barneminister Solveig Horne (Frp) er ikke fornøyd. Hun ønsker å få ned saksbehandlingstiden i de ordinære sakene.

– Samtidig må vi sikre oss at ikke hurtighet gå på bekostning av rettsikkerhet og krav til forsvarlig saksbehandling, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter