Nyheter

Bryr seg ikke om kristen-CV

– Vi har aldri diskutert om kristne har det vanskelig på arbeidsmarkedet. Fremmedkulturelles utfordringer, derimot, er regelmessig et tema, sier bemanningsekspert Hilde Lekven.

Mandag fortalte redaksjonsleder i pinseavisen Korsets seier, Karl A. Jahr, at de ofte får henvendelser fra personer som ønsker å få slettet artikler der de står fram med sin kristne tro. Grunnen er at troen oppleves som et handikap når de skal søke jobb.

– Dette er satt veldig på spissen. Vi har aldri fått en CV i retur eller et avslag på grunn av kristen bakgrunn, så dette er veldig fremmed for meg, sier konserndirektør i Personalhuset, Hilde Lekven.

Bemanning- og rekrutteringsbyrået har rundt 8.000 personer i stallen i løpet av et år. Lekven selv har til sammen 14 års
erfaring fra bemanningsbransjen og kjenner seg ikke igjen i Jahrs beskrivelser.

– Jeg har selv vært med å
ansette to personer som har gått på bibelskole. Erfaringene derfra er gode. Begge har gjort strålende karrierer i etterkant, sier hun.

– Mangfold

Personalhuset har som ambisjon om å rekruttere bredt og ha et mangfold av arbeidstakere.

– Man oppnår bedre resultater ved å ha arbeidstakere som speiler samfunnet, sier hun.

Ifølge Lekven er det andre som har større problemer med å skaffe jobb enn norske, kristne.

– Vi har aldri diskutert utfordringene kristne har, men vi snakker regelmessig om at det er vanskelig for fremmedkulturelle, sier hun.

Lekvens erfaringer bekreftes av Wenche Rasch. Hun leder
rekrutteringsarbeidet inn mot offentlig sektor i Experis. Firmaet er en del av Manpowergroup – ett av verdens største rekrutteringsselskap.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene til Jahr. Vi har ikke lov til å diskriminere på grunn av religion, og gjør det heller ikke. Det er en del av en persons privatsfære om man er engasjert i en menighet eller lignende, sier hun.

LES KOMMENTAR: «Heller boms enn kristen» 

To CV-er

Etter at Jahr hadde kronikken sin på trykk i både NRK Ytring, Vårt Land, Dagen og sin egen avis, har han fått masse tilbakemeldinger fra folk som bekrefter inntrykket hans.

– Det mest hjerteskjærende er kanskje en som valgte å skifte navn fordi hun hadde stått fram på sosiale medier. En annen fortalte at hun på jobbintervju i det offentlige hadde fått spørsmålet rett ut om hun var kristen fordi hun hadde vært ettåring i en menighet – og det er jo ikke lov å spørre om engang, sier han.

Som redaksjonsleder får han om lag 10 henvendelser i året fra personer som ønsker å få slettet KS-artikler.

– Det er ganske mye til å være en så liten avis, sier han.

Det å vaske CV-en for kristenspor er et tema han hører om ganske ofte. Selv har han to CV-er, en for «kristne» jobber og en for «sekulære».

– Der prøver jeg å gjøre min bakgrunn fra Ungdom i Oppdrag så rund som mulig. UiO går fra å være misjonsorganisasjon til å bli en bistands- og hjelpeorganisasjon, sier han.

– Forstår du skepsisen arbeidsgivere har til KS-artikler, bibelskole og andre kristen-referanser?

– Ja, jeg kan faktisk forstå det når vi vet hvilke feilaktige forestillinger som er der ute. Jeg hadde også vært skeptisk til en person som drar i gang tungetale i lønsjen eller moraliserer over andres valg. Nå tror ikke jeg arbeidsgivere nødvendigvis ser for seg slikt, men de er kanskje usikre på hva en som er kristen vil tilføre miljøet og velger derfor å safe, sier han.

Jahr tror noen av fordommene kan skyldes at kristne ikke bærer hijab eller andre spesielle kjennetegn.

– Det eneste forholdet mange da har til kristne, er forsamlingshusene de ser fra veien og karikaturer de får fra kulturen gjennom film og TV-serier, sier han.

Strevde

For snart et år siden sto Anders Lid fram i Korsets Seier og fortalte om vanskelighetene med å få jobb. Han er styreleder i en lavkirkelig menighet og har jobbet for Ungdom i Oppdrag. Han opplevde bakgrunnen som hemmende i jobbsøkingen.

– Jeg følte at det dukket opp en usikkerhet når man kom til disse punktene. Noen arbeidsgivere spurte rett ut om jeg hadde et kristent livssyn, selv om det ikke er lov, sier Lid.

Han har en viss forståelse for at kristent engasjement kan føles som et fremmedelement.

– Mange har en karikert oppfattelse av hvordan kristne forholder seg til mennesker med andre samlivsformer, eller alkohol på jobbsamlinger. Når man da ikke kjenner andre kristne, blir man usikker, sier han.

Fikk jobb

Lid vurderte sterkt å vaske CV-en for kristenspor, men etter åtte måneder som arbeidsledig, om lag 30 søknader og 10 intervjuer, fikk han jobb. Fortsatt står erfaringene fra menighet og misjon på CV-en.

– Min nåværende arbeids­giver så på disse erfaringene fra
fri­villig arbeide som positive, sier Lid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter