Nyheter

Bruker «Trump-tone» strategisk

Knut Arild Hareide beskyldes for «Trump-retorikk» i religionsdebatten. – Det er en helt bevisst posisjonering i konkurransen med Frp, tror både valgforsker og retorikkekspert.

– Når Frp-politikere som Sylvi Listhaug ikke er redde for å flagge støtte til julegudstjeneste, og KrF selv har blitt vasne og blasse i den kristne profilen, ser de behovet for å tydeligere vise hvorfor deres politikk er best for kristne velgere.

Slik tolker valgforsker og statsviter Svein Erik Tuastad Knut Arild Hareides nye, spisse tone i debatten om kristendommens plass i samfunnet.

I en rekke saker de siste månedene har KrF-lederen rykket hardt ut mot sekulære motdebattanter. Blant annet kalte Hareide en kronikk der SV-erne Bård Vegar Solhjell og Ketil Raknes etterlyste en livssynsnøytral stat for «aggressiv sekularisme». Det førte til lengre debatt-pingpong i VG. De siste ukene har KrF-sjefen også hatt flere finter mot Human-Etisk Forbund (HEF) med uttalelser som at HEF «støvsuger offentligheten for religion».

LES OGSÅ: Slik forklarer Hareide KrFs nye allianse-plan

Listhaug-faren som truer

Den tøffe tonen fra den vanligvis «generelt snille KrF-ledelsen» er helt bevisst, tror valgforsker Tuastad. Partiet er farlig nær sperregrensen og klarer ikke å mobilisere ikke-kristne velgere på samme måte som på 90-tallet.

Både han og retorikkekspert Kjell Lars Berge tolker dette som at KrF mobiliserer i kampen mot Frp:

– KrF må dyrke sin egenart. Spesielt i den vedvarende konflikten med de høyrekristne og konkurransen fra Frp og Sylvi Listhaug, som stadig smykker seg med kors og knytter nasjonal identitet med religiøs identitet, sier Berge.

Han henviser spesielt til konkurransen om velgerne på deler av Vestlandet.

Hareide har behov for «å hilse hjem»?

– Ja. Han må tydelig markere det standpunktet der.

LES OGSÅ: Støre: Tydelig signal om at KrF vil ha ny regjering

Hareide bruker Trumps fiendetaktikk

Hardkjøret mot sekularistene har gått så langt at HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen har sagt at KrF-lederen bruker «Trump-retorikk». Brun-Pedersen mener Hareide er «løgnaktig» og «taler mot bedre vitende» når han beskylder HEF om å ha en agenda om å fjerne religion fra samfunnet. Han tror derfor Hareide polariserer med vilje for å fri til egne velgergrupper:

– Når det nærmer seg valg og meningsmålingene ikke er så hyggelige kan det lett spre seg desperasjon i visse partier. Og da er det en enkel strategi å få seg en hovedfiende. Det er en av grunnene til at jeg kaller dette Trump-retorikk. Trump selv har jo bevisst gjort dette: Skaffet seg fiender som muslimer og mexicanere, utdyper Brun-Pedersen.

Ketil Raknes mener den skarpe tonen kjennetegnet kritikken fra flere – også fra trossamfunn:

– Vi følte vi var ganske moderate og saklige, men ble møtt med en ganske hard og konfronterende tone, sier Raknes.

LES OGSÅ: KrF vil støtte blå regjering

Frierferd i kristenland

Valgforsker Tuastad tolker den skarpe tonen som at KrF velger frierferd i hardbarket kristenland fremfor å appellere til ikke-kristne velgergrupper.

I tillegg handler det om at sekulære debattanter truer selve grunnmuren KrF er bygget på, mener forskeren.

– Det er de kristne verdiene som gjør KrF til et relevant parti. For KrF ligger det derfor en risiko i at det flerkulturelle samfunnet skaper et helt naturlig krav om nøytralitet i politikken og staten, sier Tuestad.

LES OGSÅ: Frp mener KrF flykter fra virkeligheten med sin nye plan

Hareide: Ikke bevisst.

Knut Arild Hareide svarer på påstandene om at dette er en bevisst strategi gjennom på e-post:

KrF-lederen mener dette handler om en generell uenighet i spørsmålet om troens plass i vårt samfunn.

– HEF går ut mot skolegudstjenester hvert år. Vi opplever at det er de som driver fram motstanden. Da svarer KrF. Dette er ingen bevisst strategi - vi må få lov til å svare.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter