Politikk

Brende mener tidsskillet allerede ligger bak oss

NATO venter nervøst på Donald Trump. Men i sikkerhetspolitikken har det virkelige tidsskillet allerede funnet sted, mener utenriksminister Børge Brende (H).

Tirsdag og onsdag holder NATO sitt siste utenriksministermøte før USAs president Barack Obama forlater Det hvite hus.

Innad i NATO fortelles det om betydelig usikkerhet om hvilken politikk som er i vente når Donald Trump overtar på nyåret. Brende er på sin side beroliget etter å ha vært i samtaler med sentrale folk i Trumps overgangsteam i USA.

– Jeg tror vi må vente og se, sier Brende.

– Men de signalene jeg fikk i samtalene med Trumps overgangsteam, har gjort meg tryggere på at vi vil se en veldig gjenkjennelig amerikansk politikk når det gjelder NATO, sier han.

En farligere verden

Det som likevel er klart, er at sikkerhetssituasjonen er blitt gradvis vanskeligere siden 2013, mener utenriksministeren. Russland er blitt mer uforutsigbart og har brukt militærmakt for å destabilisere og ta en del av Ukraina. Voldelig ekstremisme har spredt seg, og IS har vokst fram. Sårbare stater er blitt mer ustabile. Terroren har rykket nærmere. Samtidig er populisme, nasjonalisme og proteksjonisme på frammarsj.

– Det er det som representerer et tidsskille, sier Brende til NTB.

– Den litt snillere verdenen som vi ble vant med etter den kalde krigen og gjennom 90-tallet, er nå avløst av et mer uforutsigbart sikkerhetspolitisk bilde, sier han.

Krav til Europa

I valgkampen kom Trump med flere uttalelser som skremte europeiske land og sådde tvil om hans vilje til å komme NATO-allierte til unnsetning. Trumps klare krav er at Europa må øke forsvarsbudsjettene og ta mer ansvar for egen sikkerhet.

Et svar på dette kravet er styrket samarbeid mellom EU og NATO, mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Han varsler at utenriksministrene vil ha dette høyt på agendaen i Brussel.

– Vi står overfor helt nye utfordringer. Derfor er samarbeidet vårt viktigere enn noensinne, sa han til utenriksministrene.

LES OGSÅ: 2016 ble året da velgerne sjokkerte eliten

Ber om samhold

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier framhevet på sin side at militær slagkraft ikke er nok alene.

– Vi må finne en måte å begrense og komme ut av eskaleringen på, sa han på vei inn til utenriksministermøtet.

Ifølge USAs utenriksminister John Kerry er det viktig at NATO-landene nå viser samhold.

– Den store oppgaven i dag blir å bekrefte for alle hvor viktig NATO er. Vi må komme sammen og sikre et sterkt Europa og et sterkt NATO, og at vi fortsetter å samarbeide om de verdiene og interessene som vi alle deler, sa han.

Uro om Russland

Et viktig usikkerhetsmoment framover er spørsmålet om hvilken politikk Trump vil føre overfor Russland. Han og president Vladimir Putin har allerede snakket sammen på telefon, og de to er enige om å forsøke å samarbeide bedre.

Bekymringen er at Trump skal nærme seg Putin for mye og begynne å se igjennom fingrene med Russlands maktbruk overfor Ukraina og bombardement mot sivile i Syria.

Ifølge Brende har Russland allerede utnyttet det vakuumet som har oppstått i Syria.

– Men jeg fikk ingen signaler om en endring i Ukraina-politikken i de samtalene jeg hadde med Trumps folk, sier Brende.

– Det betyr ikke at det ikke kan skje. Men det ble ikke sagt i disse møtene, sier han.

LES OGSÅ: Vi trenger denne idyllen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk