Nyheter

Brakvalg for Nasjonal front i Frankrike

– Det har vært snakk om at angrepet i Paris kunne tale mot det ytterliggående høyrepartiet, men dette viser at angrepet ikke har hatt betydning, sier Frankrike-kjenner.

Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front ser ut til å ha fått flest stemmer i nesten halvparten av Frankrikes 13 regioner.

Nasjonal front ligger an til 30,6 prosent av stemmene i første omgang av regionvalget, viser en valgdagsmåling utført av IFOP Fiducial, ifølge Reuters.

– Et storartet resultat, uttalte Nasjonal fronts partileder Marine Le Pen etter at målingen ble presentert søndag kveld klokken 20, ifølge AFP.

Partiet Republikanerne og deres samarbeidspartier ligger an til 27 prosent av stemmene, mens Sosialistpartiet ser ut til å ha fått 22,7 prosent.

Økt støtte

Valget avholdes bare tre uker etter terrorangrepet i Paris som kostet 130 mennesker livet. På forhånd var det knyttet stor spenning til hvordan angrepet ville slå ut.

– Etter angrepet i Paris 13. november har vi sett en klar økning i støtten til Nasjonal front, sier analytiker Jerome Forquet i IFOP

Samtidig har populariteten til Frankrikes president François Hollande fått en liten oppsving, uten at det er nok til å gi Sosialistpartiet stor oppslutning.

– Det har vært snakk om at angrepet i Paris kunne tale mot Nasjonal front, men dette viser at angrepet ikke har hatt betydning. Det har ikke gitt franske velgere større ønske om å støtte andre partier, sier Frankrike-kjenner Franck Orban til NTB.

LES MER: Høyreekstreme havner i skyggen av jihadistene

Størst i nord

I det nordlige Frankrike ser Le Pens parti ut til å få 43 prosent av stemmene. I sørøst, der Le Pens 25 år gamle niese Marion Maréchal-Le Pen stiller, ligger partiet an til 41,7 prosent.

Politiske kommentatorer peker på at en seier for Marine Le Pen i nord også vil være et springbrett for henne før presidentvalget i 2017.

Med en nasjonal oppslutning på over 30 prosent er Nasjonal front landets største parti for andre valg på rad. I fjor ble partiet størst i valget til EU-parlamentet.

LES MER: «Milorg 2» skal stanse innvandring

Må samarbeide

Det er likevel ikke sikkert at resultatet er nok til å vinne innflytelse i andre runde av regionvalget neste helg.

– I Frankrike snakkes det om republikansk ansvar, der de andre partiene setter uenighet til side for holde Nasjonal front borte fra makten, sier Orban.

– Spørsmålet er om høyre- og venstresiden klarer å samarbeide. Dersom de danner en allianse, vil dette resultatet trolig ikke være nok til å vinne en eneste region for Nasjonal front, legger han til.

Tidligere president Nicolas Sarkozy som leder det borgerlige partiet Republikanerne, avviser imidlertid at det vil være aktuelt å samarbeide med Hollande og hans Sosialistparti.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sitter hjemme

Rundt 45 millioner franskmenn har stemmerett, men vanligvis pleier rundt halvparten av velgerne å sitte hjemme under valget i de 13 regionene.

I år gikk 50,5 prosent til urnene, en økning fra 46,4 prosent forrige regionvalg.

– Det er rart at valgdeltakelsen ikke er høyere med tanke på hendelsen landet har vært igjennom. Det viser hvor sårbart det politiske systemet i Frankrike er, mener Orban.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter