Nyheter

Bråbrems i kommersiell omsorg

Bestemor skal fortsatt settes ut på anbud. Men i Norges to største byer skal kommersielle omsorgskonsern stenges ute, og ideelle prioriteres.

Arbeiderpartiet vant makten Oslo og Bergen i høstens kommunevalg. Nå viser partiet fram konsekvensene av at Høyres byrådsledere blir byttet ut med to som har en rød rose på jakkeslaget.

– Vi er vitne til et tydelig ideologisk skifte. Det er synd at man byene ikke går videre med private tilbydere til sykehjemsdrift, når erfaringen er så gode, både når det gjelder kvalitet og ressursbruk, sier Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk i NHO Service, som organiserer de kommersielle omsorgsselskapene i Norge.

I Oslo skal Ap styre byen sammen med SV og MDG. Ut går Høyre, Venstre og KrF. I Bergen tar Ap over sammen med Venstre og KrF. Ut går Høyre og Frp.

LES MER: Nordmenn sier nei til å la private ta hånd om bestemor

Dyre pensjoner

I Virke Helse Omsorg Ideell, som organiserer de ideelle tilbyderne av sykehjemsdrift, tar man ikke bølgen for de nye byregjeringene

– I Virke noterer vi oss hva de sier. Men vi må ha handling. Vi må bli kvitt de tunge pensjonskostnadene fordi det fører til at mange ideelle aktører ikke har mulighet til å investere for å drive sykehjem, sier fagsjef Helga Bull-Rostrup.

Straks den nye byråden for helse og eldre er på plass i Oslo rådhus vil vedkommende få en henvendelse fra Virke, som søker å få vite hva slags konkret politikk som kan forventes.

LES MER: – Pirvate omsorg er kommet for å bli, mener professor

Nye kontrakter

I både Oslo og Bergen tråkker de nye byrådene hardt på særlig en bremsepedal: Sykehjem.

Omsorgskonsern skal ikke få nye kontrakter om drift av sykehjem – og eksisterende avtaler blir ikke fornyet

Både i Oslo og Bergen peker de Ap-ledede byrådene på særlig en ikke-kommunal omsorgsleverandør: De ideelle tilbyderne.

LES OGSÅ: Frykter ideelle skvises ut av kommersielle omsorgskonsern

Langsiktig samarbeid

I byrådserklæringen til Ap, SV og MDG i Oslo heter det:

«Ikke legge sykehjem ut på nytt anbud for kommersielle aktører når eksisterende kontrakter utløper» –og «Byrådet vil ta initiativ til et konstruktivt, forutsigbart og langsiktig samarbeid, med frivillige og ideelle aktører i helse- og sosialsektoren».

I tilsvarende erklæring fra Ap, Venstre og KrF i Bergen heter det:

«Sykehjem som er drevet av kommersielle aktører skal drives av kommunen eller private ideelle aktører når kontraktene går ut.»

BLI MED I DEBATTEN: Hva mener du om kommersielle aktører i velferden? 

KrF for og mot

I både Bergen og Oslo har KrF en hånd på sykehjemspolitikken. I Oslo rakk KrFs eldrebyråd akkurat å overføre driften av et sykehjem til et omsorgskonsern før det rødgrønne byrådet overtar. I Bergen sier KrF nei til kommersielle sykehjem.

I Oslo har det borgerlige byrådet gjort såkalte pårørendeundersøkelser på sykehjemssektoren. Den siste som ble lagt fram i sommer av Helseetaten, forteller hvem som er best til å drive; kommunen, kommersielle aktører eller ikke-offentlige organisasjoner:

«Pårørende på sykehjem som er drevet av ikke-offentlige organisasjoner er mest fornøyd», står det i rapporten.

LES OGSÅ: Nye EU-regler truer ideell omsorg

Privat drift

Dag Ekelberg i NHO Service mener kommunekassene i både Oslo og Bergen vil lide av at man dytter ut de kommersielle selskapene.

– Våre regnestykker viser at man har frigjort rundt 200 millioner kroner i Oslo og rundt 100 millioner kroner i Bergen på privat drift av sykehjem.

NHO lover å følge godt med på hva byrådene i Oslo og Bergen gjør på sykehjemssektoren. Ekelberg understreker at kommunene ikke kan særbehandle ideelle organisasjoner, for det setter EUs nye tjenestedirektiv bom for neste år.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Lange avtaler

I lys av politikkskiftet i Oslo, er Ekelberg i NHO Service glad mange av hans medlemmer har sykehjemsavtaler som strekker seg utover valgperioden fram til 2019.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter