Nyheter

Bongo byr på milde gaver, Messi og vern av elefanter

President Ali Bongo i det vestafrikanske landet 
Gabon ­overrasker med løfter om å spandere deler av farsarven på ­veldedighet og utdanning for landets unge.

De fagre løftene fra Ali Bongo Odimba 
(56) kom under 55-årsmarkeringen for landets selvstendighet nylig. Det var en jubileumsgest presidenten håpet ville bli satt pris på, men som raskt ble møtt med kritikk og mistenksomhet. «En uegoistisk handling til minne om en fin mann», som det med tørr britisk ironi lød i The Economist.

Kleptokrati

Det handler om en høyst omstridt arv fra president Omar Bongo Odimba, som styrte det lille, vestafrikanske landet med diktatorisk hånd i over fire tiår, fra 1967 til sin død i 2009. Takket være enorme oljeinntekter lyktes han med å løfte landets brutto nasjonalprodukt per innbygger til et av de høyeste i Afrika, i tett samarbeid med den tidligere kolonimakten Frankrike.

Men rikdommen kom ikke alle til gode. Store deler av inntektene fra landets 
eventyrlige tømmer- og oljeressurser 
ble sluset direkte i lommene til Bongo-
familien og eliten rundt dem. Så mye at en tredjedel av befolkningen på 1,6 millioner mennesker lever på under ti kroner dagen.

President Omar Bongo veltet seg i uhørt luksus, med hundrevis av millioner på konto i Monaco og enorme eiendommer i inn- og utland. Det er smuler fra denne grenseløse grådigheten sønnen – som vant et omstridt presidentvalg etter farens død i 2009 – sier han nå raust vil dele med folket.

LES OGSÅ: Ber nordmenn stille på flyktningdugnad

Fransk luksus

Organisasjonen Transparency Inter­national påviste for noen år siden at rundt 40 hus og leiligheter i Frankrike var i Bongo-familiens eie. Bare flåten av Ferrarier og andre luksusbiler var verdt 15 millioner kroner eller mer. Transparency saksøkte i 2008 Bongo senior og en rekke andre afrikanske ledere i det som er døpt «ulovlige gevinster-saken», forhold som fortsatt etterforskes av franske myndigheter.

I Norge var Omar Bongo mest kjent som «Bongo fra Kongo», etter den famøse spøken daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland serverte under Bongos statsbesøk til Norge i 2001. Ved Bongos bortgang åtte år senere stod verdensledere, inklusive Barack Obama, fram med rosende minneord om imponerende miljøsatsing og fredsinnsats. Frankrikes president Nicolas Sarkozy hyllet Bongo som en av Frankrikes store og lojale venner.

Tette bånd

Omar Bongo karakteriserte selv de tette franske båndene under Franc­afrique-systemet med en treffende metafor: «Gabon uten Frankrike er som en bil uten sjåfør. Frankrike uten Gabon er som en bil uten bensin». Det siste var nokså bokstavelig; Gabon var i 1960 det første afrikanske landet som lot den franske oljegiganten Elf få innpass og etter hvert dominans, til glede blant annet for smørevillige tjenestemenn på ulike nivå i begge land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

President Ali Bongo nevnte ingen summer i sin tale forleden, men lovet at alle inntekter fra hans del av farsarven skal gå til en stiftelse for ungdom og utdanning. Et stort bygningskompleks i hovedstaden Libreville skal gis til staten og huse et universitet, mens to Bongo-
eide hoteller i det sentrale Paris skjenkes 
den gabonske staten til «kulturelt og 
diplomatisk bruk».

Korrupsjon

Frynsete franske vennskapsbånd ble ytterligere svekket da president Ali Bongos kabinettsjef, Maxient Accrombessim, tidligere denne måneden ble arrestert på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris. Han er anklaget for å ha mottatt bestikkelser i 2005 fra et fransk selskap som fikk kontrakt om store 
uniformleveranser til Gabon.

56 år gamle Ali Bongos plan er å forlenge familiedynastiets grep om landet med ytterligere sju år i neste års presidentvalg. I så fall vil far og sønn oppnå sammenhengende presidentmakt i 55 år. Det er tilstrekkelig å sikre seg flere stemmer enn motstanderne, slik junior klarte med 42 prosent etter anklager om omfattende valgjuks i 2009. Denne gang kan motstanden bli tøffere, selv om det regjeringsbærende partiet GDP har et jerngrep om makten.

LES OGSÅ: Andre verstinger - flere statsledere har hatt sugerøret dypt i statskassen

Hovedutfordrer blir etter alt å dømme Jean Ping, tidligere leder i Den afrikanske union og alliert med Bongo senior. På nyåret hevdet Ping at huset hans ble angrepet av minst 200 mennesker, ­inklusive en mann væpnet med en forgiftet kniv, angivelig sendt av presidentens rådgiver.

Inntektsfall

Bongo sliter med å innfri løfter om å demokratisere Gabon og gjennomføre reformer som omstiller landet til en morgen­dag uten olje. Synkende oljepris og lavere produksjonen på de aldrende olje­feltene tærer hardt på statsfinansene. Det rammer både offentlig tjenestetilbud og omfattende planer for opprustning av infrastruktur, i en stat der mye penger går til å smøre eliten rundt presidenten.

Gabons utdanningssystem hangler med elendige resultater. Et oppslag på Omar Bongo-universitetet i fjor viste at bare 19 av 176 økonomistudenter hadde 
bestått eksamen. Samtidig sender presi­denten sin egen sønn til prestisjefylte Eton College i England. Motsatt vei hentes 12 britiske soldater som skal bidra i kampen mot elefantjakten i nasjo­nalparken Minkebe, et område på størrelse med Belgia, der rundt 15.000 av 22.000 elefanter skal ha blitt drept av krypskyttere.

LES OGSÅ: Sendes hjem til krig

Messi-visitt

I desperat kamp om PR ble det i sommer Bongo-bingo da verdens beste fotballspiller, Barcelona-angriperen Lionel Messi, kom på besøk for å legge ned grunnsteinen på et stadion som i 2017 skal huse 40.000 tilskuere under Africa Cup of Nations. Det blir andre gang på fem år lille Gabon er vertskap for turne­ringen, etter at de tilbød seg å overta 
arrangementet fra krigsherjede Libya.

Messi deltok også under åpningen av en restaurant eid av Bongo-familien. Noen kalte det et spektakulært selvmål av fotballmagikeren fra Argentina å kaste glans over et regime med så mange skyggesider, men som Bongo sa det:

– Da jeg møtte Messi under et besøk i Barcelona for noen år siden, lovet han å besøke meg i Libreville. Det var et løfte han gav meg. Han er en mann av ære som holdt ord.

Så spørs det om president Bongos egen ære kan reddes av nedfallsfruktene fra den stjålne farsarven som nå skal tilbakeføres til folket.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter