Politikk

Bondevik og toppolitikere: – En foregangskvinne

Nobelkomitéleder og Høyres første kvinnelige partileder, Kaci Kullmann Five, er død. Hun gjorde likestilling og naturvern til Høyre-politikk, og utfordret partiets familiepolitikk, mener historiker.

Høyres første kvinnelige partileder, tidligere statsråd og leder av Nobelkomiteen Karin Cecilie «Kaci» Kullmann Five er død, 65 år gammel. Det melder NTB.
Mandag morgen mintes sentrale skikkelser i nyere, norsk politisk historie den avdøde politikeren, som døde etter lengre tids sykdom.

Foregangskvinne

– Én av de mest markante og banebrytende Høyre-lederne, skriver Erna Solberg på Facebook.

Statsministeren skriver at hun ble en rollemodell for mange unge jenter både i og utenfor Høyre. Kullmann Five var både første kvinnelige leder i Unge Høyre (1977) og Høyre (1991).

Arbeiderpartitoppene Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre trekker også fram at Kullmann Five banet vei for kvinner og yngre i politikken.

– Hun var åpen på at det var tøffe tak og fortjener stor takk for sin innsats, sier Ap-leder Støre.
Venstre-leder Trine Skei Grande kaller derfor Kullmann Five for «en av de viktigste norske kvinnene i etterkrigshistorien».

Kaci Kullmann Five, slik vi kjenner henne som Nobelkomitéleder. Bildet er fra august 2016.
Kaci Kullmann FIve, slik vi husker henne som Nobelkmomitéleder. Foto: Torstein BøeL/NTB scanpix

Fornyet Høyre

1977: Den nyvalgte Unge Høyre-lederen Kaci Kullmann Five er gjest i NRK-programmet Partiene svarer, sammen med partileder Erling Norvik.

Programlederen konfronterer Unge Høyre-lederen med at hun er tilhenger av selvbestemt abort, men stiller til valg for et parti som vender tommelen ned i spørsmålet. Five svarer at hun lar seg velge inn med en klar reservasjon mot programpunktet om abort.

– Opptredenen viste en ideologisk reflektert ung politiker. Nettopp derfor greide hun også å ta upopulære standpunkt i sitt parti. Hun visste hvorfor hun mente noe, sier Hallvard Notaker til Vårt Land.

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og forfatter av Høyres historie: 1975-2005.

– Kullmann Five var viktig for å gjøre de nye strømningene i norsk politikk, som likestilling og naturvern, om til Høyre-politikk.

Abortdebatten

Tidligere statsminister og leder i Kristelig Folkeparti, Kjell Magne Bondevik, minnes Kullman Five som feminist og naturverner da hun kom inn på Stortinget i 1981.

– Det var hun før de fleste andre og hun var nok forut for sitt eget parti, sier Bondevik til Vårt Land

– Sikter du til spørsmålet om selvbestemt abort?

– Ja. Det var vi uenige om, men hun var blant tilhengerne av fri abort som det alltid var greit å diskutere med. For hun stemplet aldri abortmotstandere som mørkemenn eller gammeldags, slik andre gjorde. Hun var alltid til fingerspissene saklig og vennlig, angrep aldri person, sier Bondevik.

Familiepolitikken

Kullmann Five var med i en liten gruppe unge Høyre-kvinner, som kalte seg Høyre-feministene, forteller Hallvard Notaker.

– De diskuterte både grunnleggende ideologisk og helt konkrete saker. De var åpenbart med på å trekke Høytre i lyseblå retning på dette feltet, sier historikeren.

Han mener Kullmann Five ellers var trygt plassert på partilinja, for eksempel i den økonomiske politikken.

– Men i familiepolitikken gikk hun tidlig  inn for barnehageutbygging og lengre foreldrepermisjon. Hun var med på å utfordre Høyres familiepolitikk i en tid, fra slutten av 70-tallet og fremover, der Høyre var avhengig av samarbeid med KrF for å komme i regjering, sier Notaker.

Dette var i en periode da spenningsnivået var historisk høyt i Høyre i spørsmål knyttet til kjønn, familie, abort og bioteknologi. Vårt Land skrev nylig en lengre artikkel om «Høyres konstante verdikamp».

###
Kaci Kullmann Five og Jan P. Syse. Året er 1989. Foto: Øystein Gloppestad/Vårt Land/arkiv

EØS-forhandlinger

I 1989 ble Kaci Kullmann Five minister for utenrikshandel og skipsfart i den kortlevde sentrum-høyre-regjeringen til Jan P. Syse. Der fikk hun ansvar for spørsmålet som til sist felte Syse-regjeringen: Fremforhandlingen av en europeisk økonomisk samarbeidsavtale (EØS-avtale).

Kjell Magne Bondevik var utenriksminister i samme regjering. Begge holdt hus i Utenriksdepartementet i Victoria terrasse.

– Kaci gjorde en voldsom innsats med forhandlingene. Hun var veldig skuffet da regjeringen måtte gå på den saken, etter at Senterpartiet ikke ville være med på å endre konsesjonslovgivning som del av prosessen, sier Bondevik til Vårt Land.

Også Ap-toppene Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre roser arbeidet hun gjorde i EØS-forhandlingene og Europa-engasjementet hennes. Det var Brundtland-regjeringen som sluttførte forhandlingene etter at Syse-regjeringen falt.

Støre arbeidet nært med Kullmann Five som ung embetsmann ved statsministerens kontor og var en medhjelper i EØS-forhandlingene.

– Hun nedla et stort arbeid for norske interesser og var både en god leder og en sympatisk lagspiller, sier han til NTB.

Populær

Tidligere statsminister Kåre Willoch minnes henne som en dyktig og allsidig politiker, et «hyggelig og verdifullt menneske», som vil bli savnet i flere partier enn Høyre.

– Som partileder var hun anerkjent og høyt verdsatt. Hun sto på god fot i hele partiet. Hun var rett og slett veldig populær, sier Willoch.

Statsminister Erna Solberg minnes et «sterkt og varmt menneske»

– Jeg ble aktiv i Unge Høyre da Kaci var leder og hadde gleden av å jobbe med henne i Stortinget og partiets ledelse. Kaci hadde strålende energi, hun var svært kunnskapsrik og hun hadde stor omsorg for alle rundt seg. Et menneske med et klart hode og et stort, varmt hjerte, skriver Solberg på Facebook.

I 2015 ble Kullmann Five leder i Nobelkomiteen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk