Nyheter

Blå sjokkbølger og grønt lavmål

Oppstyret om Frps vekst og nye statsråder gir de to blå partiene en nyttårsgave. Også KrF får et løft, mens Venstre straffes.

ANALYSE: Vårt Lands meningsmåling for desember viser alt annet enn julestillhet. Tallene er hentet inn akkurat den uken Erna Solberg ommøblerte regjeringen sin, og målingen gjør henne og Høyre til månedenes vinner.

På målingen fra Norstat går Høyre frem hele 3,5 prosentpoeng til en oppslutning på 23,8. Noe kan skyldes oppjustering etter gallupsmellen forrige måned, men oppturen i desember kan også leses som en premie for handling og synlighet.

Og samtidig rykker Frp ytterligere enda mer frem. Med en vekst på 1,1 prosentpoeng lander Siv Jensens parti på 19,2. Høyres vekst skyldes sterk innhenting av usikre velgere, men partiet hanker også inn velgere fra Ap. Partner Frp vinner ved å mobilisere enda flere av egne «sofavelgere».

Slitasjen er borte

Ved inngangen til et nytt politisk år har dermed Høyre og Frp et samlet nivå som bare er 0,1 prosent under den oppslutningen de to partiene fikk ved stortingsvalget for to år siden. Da vant de regjeringsmakten – og få dager før 2016 kan det virke som at all regjeringsslitasje nå er vasket bort.

Håndteringen av flyktningstrømmen regnes som forklaringen på at Høyre/Frp-prosjektet har styrket seg på flere galluper. Denne målingen er tatt opp en uke som også kan ha gitt partiene en annen bonus:

Erna Solberg hentet inn Per Sandberg i regjeringen. Dessuten ble Sylvi Listhaug ny innvandrings- og integreringsminister. Ommøbleringen var den dominerende saken i nyhetsmediene i denne førjulsuka.

LES OGSÅ: Erna tar oppgjør med «nøytralitets-jaget»

Sandberg-effekten

Nettopp dette trykket kan ha fått følger for andre partier også. KrF er månedens gallupvinner, med en fremgang på 1,4 prosentpoeng til oppslutning på 6 prosent.

Såpass høye tall har KrF bare høstet når Knut Arild Hareide har vært i tottene på Per Sandberg. Og kanskje er det denne velgerhukommelsen som heiser nettopp KrF når motpolen Sandberg blir ny Frp-kost i regjeringen?

For Venstre kan Frp-oppstyret i førjulstiden derimot ha skremt velgere. Med en oppslutning på 3,2 prosent noterer partiet den laveste oppslutningen på to år. Bakgrunnstallene viser rekordstor lekkasje til Ap. Akkurat nå er Venstre det partiet som Ap henter flest nye velgere fra.

Venstre er i følge valgforskere det borgerlige partiet som rommer de mest Frp-kritiske velgerne. Da kan nettopp omkvedet om «et styrket Frp» gi støttepartiet Venstre litt ekstra slitasje.

LES OGSÅ: Blåblå tar tilbake asylmakt

Rødt klabbeføre

Et Venstre langt under sperregrensen påvirker også maktspillet. Om målingen var valg ville Høyre/Frp fått hele 81 representanter. De hadde bare manglet fire på rent flertall, men ville vært helt avhengig av hjelp fra enten «bremsepartiet» KrF – eller Sp – for å få politikken sin igjennom.

På rødgrønn side er det solid klabbeføre. Ap er månedens taper, med tilbakegang på 2,4 prosentpoeng. Partiet taper til Høyre og har fått flere usikre. Sps opptur i 2015 er borte – partiet faller nemlig 1,8 prosentpoeng. Sps største stemmetyv er faktisk Frp.

Dermed hadde en ny Støre-regjering trengt støtte fra KrF, Sp, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og enten Venstre eller SV for å få et flertall bak seg i Stortinget.

LES OGSÅ: Forskere: Nordisk velferd tåler mange flyktninger

Grønt trøbbel

For grønne partier er årets siste måling et lavmål. Venstre, SV og MDG ligger samlet under 10 prosent. Selv om bakgrunnstall kan være skrinne, gir månedens måling MDG et varsel:

De har mistet store mengder tidligere Ap-velgere som de har hatt i folden. Dessuten har en del egne MDG-velgere satt seg på gjerdet.

MDGs oppslutning er bare 0,2 prosentpoeng høyere enn ved forrige stortingsvalg. Da er i praksis to år med vekst borte.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter