Nyheter

– Blir ikke dyrere å forurense i år heller

Marius Holm i Zero er skuffet over at regjeringen ikke går for grønn omstilling i statsbudsjettet.

– Det blir ikke dyrere å forurense i år heller. Regjeringen sier at de tror på markedet. Hvorfor bruker de ikke da markedet til grønn omstilling? sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero i en pressemelding.

Sammen med ledere for flere organisasjoner etterlyste han overfor Vårt Land i går at regjeringen bruker avgifter til å drive frem grønne skift i alle sektorer.

LES OGSÅ: Håper Siv Jensen har lært fra i fjor

Billigere

Daglig leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, sa at det i år vil være enda dummere å la være å øke avgiftene på bensin og disesel, fordi oljeprisen har gått ned.

– Oljeprisen har falt så mye at vi risikerer at gevinsten av andre tiltak blir spist opp, understreket Holm i Zero til Vårt Land i går.

Nå kan det se ut som Frp også i budsjettet for neste år har fått gjennomslag for at det skal være billig å kjøre bil. I fjor var avgiften på fossilt drivstoff en av sakene som ble trukket fram som svært uheldig for miljøet og klimaets del. Den ble ikke økt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fornybart taper

I forslaget for 2016 øker regjeringen noen av CO2-avgiftssatsene litt, men ikke særlig mye. På bensin blir CO2-avgiften prisjustert, fra 0,95 til 0,97 kroner per liter. På bensin som brukes i fly i utenriksfart, gir regjeringen fortsatt fritak for CO2-avgift.

CO2-avgiften for oljesektoren blir prisjustert til fra 1,00 til 1,02 kroner både for olje og gass. For naturgass betyr økningen at avgiften for et tonn CO2 øker fra 427 til 436 kroner. WWF har foreslått at avgiften skulle økes til 1.000 kroner per tonn CO2.

– Det kan virke som Erna Solberg og regjeringen har mistet troen på å bruke markedet, sier Holm i Zero.

Zero mener at regjeringen er nødt til å bruke skatter og avgifter til å gjøre det mer lønnsomt å velge fornybare løsninger, og for å bevege Norge ut av oljealderen. Holm mener at det er nødvendig å øke CO2-avgiften, engangsavgiften for forurensende biler, elavgiften, og dessuten innføre en avgift på fossil plast.

– Når oljeprisen er halvert, er det helt nødvendig å øke CO2-avgiften for at de fornybare løsningene skal være konkurransedyktige, sier Holm.

De samlede norske klimagassutslippene var på 53,8 millioner tonn i 2014, ifølge SSB. Det er omtrent som året før.

Mer fra: Nyheter