Nyheter

Ble ikke enige om felles vigselsliturgi

Kirkerådet klarte torsdag ikke å enes om en felles vei videre i saken om vigsel av likekjønnede par.

– I denne saken har Bispemøtet gjort en viktig jobb med å finne en samlende løsning, som tar hensyn til ulike syn. Men etter debatten her i Kirkerådet i dag er jeg blitt mer urolig for at det skjøre kompromisset fort kan rakne, sa Jan Olav Olsen, bispedømmerådslederen Agder og Telemark, mot avslutningen av en intens debatt med høy temperatur i det valgte Kirkerådet.

Debatten, og avstemningen, synliggjorde at det i kirkeledelsen er grunnleggende uenighet om hvordan de mener Kirkemøtet i april skal håndtere dette temaet.

LES OGSÅ: Åpen folkekirke krever felles vigselsliturgi

En eller flere

Etter kirkevalget i høst ble det klart at et flertall i det nye Kirkemøtet ønsker at likekjønnede skal få gifte seg i kirken. Kirkemøtet vil etter all sannsynlighet vedta en vigselsliturgi for likekjønnede i 2017 eller 2018. Debatten handler nå primært om hvordan den nye liturgien skal se ut, og om det skal være én felles liturgi for alle par eller ulike liturgier å velge mellom.

Kirkerådets sekretariat hadde til møtet torsdag fremmet et forslag som var ord for ord identisk med det enstemmige kompromissforslag som Bispemøtet la fram i fjor. Men det viste seg raskt at dette ikke fikk full tilslutning i rådet.

Rådsmedlem Egil Morland fra Bjørgvin gjorde det tidlig i debatten klart at han ikke kunne støtte forslaget til vedtak.

– Det paradoksale er at vi nå har et kirkeråd med flertall imot likekjønnet vigsel, som vil oversende et forlag til Kirkemøtet som går inn for vigsel. På grunn av Bispemøtets intervenering får vi nå en liturgi som strider mot vår evangelisk-lutherske lære. Jeg kan bare ikke være med å dette, sa Morland.

LES OGSÅ: – Nå får vi endelig en kirke som sier at lesbisk og homofil kjærlighet er like gudeskapt som heterofil kjærlighet

– For alle

Kristin Gunleiksrud Raaum, nestleder i Kirkerådet og styremedlem i organisasjonen Åpen folkekirke, gav deretter beskjed om at hun ikke kunne stemme for forslaget, hvis det ikke kom «en ny liturgi som er for alle».

– Hvis vi får en liturgi som er for mann og kvinne, og en ny for likekjønnede par, så vil ikke den nye liturgien speile mitt syn: At ekteskap er tilgjengelig for alle. Jeg mener at det ikke er kjønnspolaritet som konstituerer ekteskapet, argumenterte Gunleiksrud Raaum.

Hun fikk i torsdagens avstemning i Kirkerådet tilslutning fra tre andre rådsmedlemmer, Kjartan Bergslid, Nidaros, Agnes Sofie Gjeset, Nidaros og Runar Godø, Borg, til at Kirkemøtet i april skal vedta at «det i tillegg til dagens liturgier må utarbeides en ny liturgi for ekteskapsinngåelse og forbønn for borgerlig inngått ekteskap, som inkluderer likekjønnede par og som kan brukes av alle».

Flertallet i Kirkerådet, 10 medlemmer, fulgte her anvisningen fra Bispemøtet som sier at «det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap.

LES OGSÅ: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

– Konsensus

Biskop Halvor Nordhaug, som er preses i Helga Haugland Byfugliens sykefravær, argumenterte intenst for helhetsløsningen som Bispemøtet har anvist:

– Vårt poeng har vært å fatte et konsensusvedtak som både flertall og mindretall kan enes om.

– Jeg taler på vegne av hele kollegiet. Vi har bundet hverandre til denne masten. Det røyner hardt for flere. Men ser ikke for meg noen annen plattform enn den Bispemøtet har gått inn for, sa Nordhaug.

Han frarådet Kirkerådet mot å endre på Bispemøtets formuleringer.

– Hvis Kirkemøtet vedtar det mest radikale forslaget, at det skal være én felles vigselsliturgi, så er dette helt i strid med Bispemøtets forslag.

Han pekte på at Åpen folkekirke gikk til valg på at det skulle bli mulig for likekjønnede å gifte seg i kirken.

– Til det sa Bispemøtet: Ja, vi kommer dere i møte. Ønsket om én felles liturgi for likekjønnede og heterofile par har kommet fra Åpen folkekirke senere, og var utenfor horisonten da Bispemøtet kom fram til vårt forslag i høst, sa Halvor Nordhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter