Nyheter

Ble drapsdømt som 12-åring - nå er han 29 og prest

Curtis Jones ble tidenes yngste drapsdømte i USA. Nå begynner livet utenfor murene.

I 1999 ble Curtis Jones sammen med sin 13 år gamle søster Catherine Jones dømt for å ha drept sin fars kjæreste. 16 år etter er han løslatt på prøve. I fengselet har Curtis Jones tatt teologiutdannelse og er nå ordinert prest. Ifølge statlige rapporter planlegger Jones å flytte til en leilighet i Titusville i Florida etter løslatelsen.

Misbrukt

Søskenparet Jones hevdet i retten den gangen at de ble misbrukt seksuelt. De ble ikke trodd, selv om barnevernsetterforskere fant bevis for overgrep. Barna hadde planlagt å ta livet ikke bare av stemoren Sonya Nicole Speights, men også faren og en mannlig slektning.

Søskenparet fikk kalde føtter etter å skutt og drept Speights. De hevdet at det var den mannlige slektningen som stod bak seksuelle overgrep mot dem.

Utfordrende å bli fri

Avisen USA Today har intervjuet William Dillon som satt fengslet 30 av sine beste år for et drap han ikke hadde gjort, før han ble frikjent gjennom DNA-bevis.

– Dette søskenparet trenger hver sin mentor. De vet lite om den verdenen de nå skal ut i. Systemet forbereder deg ikke på frihet, sier Dillon til USA Today.

For Dillon var det tøffeste med å slippe fri å måtte lære seg all teknologi han trengte utenfor fengselet. Men det nest vanskeligste var å tilpasse seg at folk utenfor fengselet ikke nødvendigvis er like greie som medfangene.

– På utsiden av fengselet kan du møte folk som ikke møter deg med respekt. På innsiden er det ikke slik. Fanger er nødt til å vise respekt, i alle fall for dem de er underlagt autoriteten til i fengselet, sier Dillon til USA Today.

Spurte etter Nintendo

Retten påla søskenene også livsvarig prøvetid. Lørdag skal søsteren Catherine Jones (30) løslates fra kvinneavdelingen ved et annet fengsel i staten, Hernando Correctional Institution.

I 2009 forsøkte Catherine Jones å få saken sin gjenopptatt. Hun la fram flere dokumenter som tyder på at barna ble seksuelt misbrukt. Staten hadde flere ganger fått varsel om at den nevnte mannlige slektningen forgrep seg på barna, men gjorde ingenting, ifølge rapporter som avisen Florida Today har hatt tilgang til.

Curtis' advokat under rettssaken i 1999, Tony Hernandez, sa i forbindelse med gjenopptakelsessaken at det var hjerteskjærende å ha med denne saken å gjøre, ifølge Florida Today. Han husker at Curtis Jones spurte ham om han fikk ha med seg TV-spillet Nintendo med seg i fengselet.

– Denne dommen og utfallet av saken er noe som har plaget meg gjennom hele min karriere, sa Hernandez.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Alt sviktet

Søskenparet har en voldelig familiehistorie og forstod ikke hva de gjorde da de drepte Speights, uttalte advokat og professor ved Florida State University, Paolo Annino, til Florida Today i 2009.

Ifølge avisen har Catherine Jones sagt i et intervju at hun tror det er bedre å sitte i fengsel enn å oppholde seg i det hjemmet de hadde.

Moren Stacie Parks har ifølge avisen Florida Today tidligere fortalt at hun flyktet hjemmefra på grunn av vold da barna var tre og fire år gamle. Ektemannen nektet henne å ta med seg barna.

– Dette er en sak der alle systemene sviktet disse barna. De overhørte alle alarmklokkene. Department of Children and Families sviktet totalt og etterforsket ikke saken skikkelig. Hvis de hadde gjort det, ville dette drapet ikke skjedd. I stedet har vi nå to ofre som har fått fengselsstraff på 18 år, sier Paolo Annino til Florida Today.

Curtis Jones har avslått å snakke med media.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter