Nyheter

Blå-rødt kupp i valgstarten

Miljøparti-talsmann og Sps leder overraskes av Høyre og Aps raske erobring av valgkampen.

Bilde 1 av 3

– De har felles interesse av å få snakket frem sine saker og gjør det egentlig med samme tunge, reagerer talsmann Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– De to partiene liker jo best duellene seg imellom, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Både maskineriene til Høyre-statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre er i full sving mens de andre partiene er på vei ut av feriemodus:

• Erna Solberg – med pressefolk på slep – gjestet Lofoten og høstet inn overskrifter siste «fellesferie»-helg.

• I 7-tiden mandag morgen var Ap-leder Jonas Gahr Støre og en rekke sentrale politikere i sving på Oslo S. Med TV-kameraer i kupeen, dro han etterpå opp i røde kjernefylker for å drive valgkamp.

LES OM PARTIET DE KRISTNE I VÅR VALGSERIE: – Et kall å gå inn i dette partiet

TV-regien selv

Og i tirsdag morgen spraket det da nestlederne Jan Tore Sanner (H) og Trond Giske (Ap) duellerte i NRKs politisk kvarter. Torsdag samarbeider rivalene Ap og Høyre om valgkampens første toppduell.

De trenger ikke NRK og TV2. De er kringkastingssjefer selv – og sender duellen direkte på egne nettsider.

Sakene de bruker krangletiden på er klassiske: Arbeidsledigheten, økonomisk utvikling og strukturendringer. Oppgjørene handler mye om hvem som er best på trygghet og stø kurs.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ressurskamp

Vårt Land snakket tirsdag med flere sentrale aktører i sentrumspartienes apparater, som innrømmet at den blårøde kampstarten er vanskelig å forholde seg til. Flere opplever at Høyre og Ap legger maksimalt trøkk for å sette tonen og få plantet nettopp deres egne duellsaker inn i valgstarten.

MDG skal ha valgkampåpning denne uken. KrF øker trykket i neste. Også Sp trapper gradvis opp utover i neste uke. Det samme gjelder Venstre, der partilederen alt er på reisefot lokalt.

Men de har ikke på noe vis samme ressurser til å mønstre markeringer a la Høyre og Ap. Eller å være tidlig innpå med egne nettdueller.

LES OGSÅ: Smører velgere med kaffe og drops

Småparti-strev

– Dette har vi opplevd før: Ap og Høyre har soleklare felles interesser i å snakke mye om tunge saker de er gode på og minst mulig om saker de er svake på. Det gjelder spesielt klima og miljø, sier stortingsrepresentant og MDG-talsmann Hansson.

– Så dette er et mønster du kjenner igjen?

– Ja, og dette er jo vår kritikk mot blokkpolitikken: Ap og Høyre fremstiller seg som motpoler, men har stor interesse av å skjule en debatt om en annerledes samfunnskurs. Media fremstår dessuten som et lydig mikrofonstativ for denne virkelighetsfortellingen.

LES OGSÅ: Flere borgerlige imot søndagsåpent

Vedum: «Overrasket»

Ikke minst Høyre har de siste valgkampene hatt tradisjon for å starte tidlig. Men Sp-leder Slagsvold Vedum sier til Vårt Land at han i år «er overrasket» over at både Ap og Høyre er så tungt på banen så tidlig.

– For dette er jo en lokalvalgkamp. Det kan vel hende at statsministeren er så usikker på hvordan det vil gå at hun vil i gang raskt, sier Sp-leder Vedum.

Sentrumspartiene har en annen saksmeny enn Høyre og Aps. Eksempelvis vil KrF helst snakke om oppvekst, eldre, menneskehandel og søndagsåpent. Sp vil drive kamp mot tvangssammenslåinger av kommuner, sentralisering og gode nærmiljø.

For Venstre står skole, oppvekst og klima og miljø sentralt – så vel lokalt som sentralt.

LES OGSÅ: Fiendtlig arkitektur kan bli kampsak før valget

«Kjedelig»

KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset sier hun tror velgerne uansett er mest opptatt av hverdagsutfordringer lokalt.

– Jeg tror ikke det er slik at de som er først ut er dem som til slutt vinner valgdebatten, uttaler hun.

Venstres valgkampsjef, Audun Rødningsby, sier:

– Det blir en kjedelig og uopplysende valgkamp om to partier som mener mye av det samme får dominere.

LES OM ARBEIDERPARTIET I VÅR VALGSERIE: Vil vinne byen sammen med sentrum

Stor-fordel

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim, bemerker at partienes valgkamp har pågått i det små lenge før trøkket vi nå opplever.

– Kan mindre partier ha rett i at de store partiene tidlig kjemper inn sine saker?

– Det kommer an på øynene som ser. Men det sterke fokuset på regjeringsspørsmålet i de ulike valgkampene har jo vært en fordel for de store, spesielt Ap. Slik blir de mindre partiene mer marginalisert og blir mer alternativ for spesielt interesserte, svarer Todal Jenssen.

– Er det temaene som valgkamper starter med som også blir avgjørende helt til slutt?

– Til syvende og sist er det nok hva som blir tema i de store debattene på TV som betyr mest for folks partivalg.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter