ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Bisp vil ha erkebiskop

Olav Engelbrektsson var den siste erkebiskopen i Norge, fram til reformasjonen i 1537. Nå vil biskop Atle Sommerfeldt innføre erkebiskopstittelen igjen – i den lutherske folkekirken.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

– Erkebiskopstittelen er økumenisk og internasjonalt forståelig, samtidig som den vil knytte an til en 400 år gammel tradisjon, sier Den norske kirkes biskop i Borg. Sommerfeldt har liten sans for at Bispemøtets leder skal fortsette med tittelen preses. Han har heller ikke mye til overs for betegnelsen ledende biskop.

Førstemann for 866 år siden

Nidaros bispedømmeråd og biskop Tor Singsaas gir støtte til tanken om å gjenoppta erkebiskopstittelen – 866 år etter at paven i Roma utnevnte den første erkebiskopen i Norge. Men dette er i mindre grad en hastesak for Singsaas enn det er for bispekollega Sommerfeldt:

– I 2030 skal vi markere 1000-årsjubileet for kristningen av Norge. Jeg tror det innen den tid vil vise seg at erkebiskop er en mer ønskelig og symboltung, kirkelig betegnelse enn preses, sier Singsaas til Vårt Land.

Biskopenes leder

  • Den norske kirke har siden 1932 benyttet preses som tittel på den internt valgte formannen i Bispemøtet.
  • Fram til 1998 var regelen at Oslo biskop ble valgt til leder for Bispemøtet.
  • Ved Andreas Aarflots avgang som Oslo-biskop i 1998, besluttet de øvrige biskopene at presesfunksjonen skulle gå på omgang, med valg hvert fjerde år.
  • I 2010 ble Borg-biskop Helga Haugland Byfuglien valgt til Bispemøtets preses, og 25. mars 2011 utnevnt i statsråd til den første faste preses i Bispemøtet.
  • Det ble da opprettet et tolvte bispeembete som skal bruke det meste av sin tid på oppgavene som, preses/ledende biskop, med Nidarosdomen som felles domkirke med Nidaros biskop, og med Nidaros domprosti som tilsynsområde.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer