Nyheter

Biskopens venn skal løse stabskrise

Gråt, fortvilelse og sykemeldinger preger Oslo katolske bispedømme. Nå har Bernt Eidsvig tilkalt hjelp.

– Vi skal gi biskopen råd, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn.

Den tidligere riksadvokaten og høyesterettsdommeren er katolikk og gammel venn av biskop Bernt Eidsvig. Nå trår han til for å hjelpe biskopen med arbeidsmiljøet.

Medlemsrotsaken som sprakk i november i fjor har ført til mange sykemeldinger og forverret arbeidsmiljø for de ansatte som holder til i hovedkontorene i Akersveien 19.

– Ubehagelig på jobb

På trossamfunnets egne nettsider skriver stabens arbeidsmiljøutvalg følgende:

«Det en gang så fredelige og gode arbeidsmiljø Akersveien var kjent for, preges nå av uro – rykter florerer og spres som ild i tørt gress, og AMU har mottatt flere bekymringsmeldinger fra ansatte som er bekymret for sine kollegers helse og velvære».

I en e-post Vårt Land har fått tilgang til, skriver bekymrede prester og ansatte i Norges Unge Katolikker, samt en ansatt i OKB:

«Flere av oss ansatte i Akersveien 16 er svært lei oss og bekymret over hvordan våre kolleger har det og hvordan de blir behandlet. Med jevne mellomrom møter vi kolleger som er svært opprørte og frustrerte, eller til og med i gråt og fortvilelse.

Vi synes det er ubehagelig å være på jobb her i Akersveien, vel vitende om at så mange i Informasjonsavdelingen og Pastoralavdelingen har det vondt.»

LES OGSÅ: Katolikker betaler tilbake 2,3 millioner

Trekløver

I tillegg til Rieber-Mohn skal også Øystein Lund, som også kjenner biskopen godt i tillegg til å være prest i bispedømmet, være med på å meisle ut en kurs ut av uføret. I tillegg er Paul Marić, som er leder i arbeidsmiljøutvalget, med i teamet.

– Vi har hatt ett møte, så slik sett har arbeidet begynt, sier Rieber-Mohn.

Øystein Lund, som til daglig er tilsynsdirektør i Nokut, vil ikke si mye om jobben han har fremfor seg.

– Jeg har fått spørsmål om hva som er en god vei videre for Oslo katolske bispedømme. Men jeg vet ikke hva min rolle i dette skal være, for dette er på et veldig foreløpig stadium.

LES ALT OM MEDLEMSROTET

Lover gjennomsiktighet

– Hvordan skal dere jobbe og hvilken type råd skal dere gi?

– Jeg kan ikke tenke høyt i avisene før vi kommer i gang. Men dersom vi skal gjøre noe, så skal det være gjennomsiktig så det holder, for det er et av problemene her som vi må ta tak i, sier Lund og legger til:

– En viktig forutsetning for et slikt arbeid er at de som gir råd har tillit hos de ulike gruppene i administrasjonen.

Vårt Land skrev tidligere denne uka at fungerende administrativ leder Lisa Wade har advart de ansatte mot å snakke med journalister.

På oppdrag fra Vatikanet besøkte Den katolske kirkes «statsadvokat» i Det skotske tribunal, pastor Paul Gargaro, OKB i februar. Han skulle gjennomgå og beskrive rutinene, for så å bedømme praksisen ut fra kirkerett og etikk. Gargaro kom til en konklusjon, men denne har ikke blitt offentliggjort.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ønsker ærlige svar

Vårt Land var fredag i kontakt med biskop Eidsvig om arbeidsmiljøet i staben. Eidsvig bad om å få spørsmålene tilsendt på e-post. Noen timer senere sendte Lisa Wade, svarene på Eidsvigs vegne:

– Det er ingen tvil om at det er bekymringsfullt når de som arbeider i bispedømmets administrasjon har vært utsatt for en stor belastning de siste måneder med håndteringen av registreringssaken og vanlig drift parallelt.

Videre står det i e-posten at det var i samråd med presterådets arbeidsutvalg at han bad verneombud Paul Maric, Georg Fredrik Rieber-Mohn og Øystein Lund om å gå gjennom bekymringsmeldingene som har kommet og gi klare anbefalinger.

– Kan du stole på at disse tre personene som står deg nær, kan ha nok kritisk distanse til å gi deg nyttige råd?

– I en så alvorlig situasjon som vi befinner oss i nå, er jeg helt avhengig av å få ærlige og konkrete svar, også om min rolle som leder. Derfor har jeg bedt om råd fra mennesker som kjenner oss godt og som alltid har gitt meg ærlige og kritiske svar på spørsmål jeg har stilt dem.

I e-posten opplyses det også om at bispedømmet har benyttet en organisasjonspsykolog, og at mer omfattende tiltak er vanskelig når bispedømmet er i «en slags unntakssituasjon».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter