Nyheter

Biskopene vil ha rask avgjørelse om homovigsel

Bispemøtet tar nå initiativ til at Kirkemøtet våren 2016 skal behandle «en sak om adgang til kirkelig vigsel av likekjønnede».

Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, presenterte det rådsmedlemmer omtalte som «en bombe» i Kirkerådets møte torsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Hun har blitt slått i ansiktet og kalt en skam for kirken

– Må legitimere syn

– Bispemøtet vil bidra til at det fremmed sak til Kirkemøtet neste år. Vi vil at uenigheten som er om dette i vår kirke blir tydeliggjort og at de ulike syn legitimeres. Konklusjonen er at det åpnes for arbeid som gjør at likekjønnede par kan gifte seg i kirken, sa Byfuglien i Kirkerådets møte.

Til dette repliserte Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, at han har forståelse for at et slikt forslag fremmes, og at han vil gå inn for at saken kommer på Kirkemøtets saksliste.

LES OGSÅ: Forberedt på å tape vigselskampen

Usikkerhet i rådet

Flere av Kirkerådets medlemmer stilte spørsmål om hva Bispemøtets brev til Kirkerådet innebærer, og om et samlet bispemøte nå står bak et ønske om at Den norske kirke skal få en liturgi for vigsel av likekjønnede.

Preses Byfuglien presiserte at det i Bispemøtet er ulike syn på spørsmålet om kirkelig vigsel.

– Kirken er nå så delt at vi ønsker å være i føresetet i prosessen som kommer. Vi ønsker en behandling av denne saken uten ar noen blir verken vinnere eller tapere. Og vi kjenner oss tjent med og forpliktet på å sørge for at vi får en vigselsliturgi for likekjønnede par, sa Bispemøtets leder.

LES OGSÅ: Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

«Må erkjenne to syn.»

I brevet fra Bispemøtet til Kirkerådet heter det at «Kirken må erkjenne at det foreligger to syn i denne saken som ikke lar seg forene. De som forfekter det ene synet, må likevel akseptere at andre mener annerledes. Vi erkjenner derfor at Kirkemøtet bør inviteres til å gjøre et nytt vedtak hvor denne erkjennelsen legges til grunn».

Kirkemøtet i 2014 behandlet spørsmål om Den norske kirke skulle innføre en fast forbønnsliturgi eller vigselsliturgi for likekjønnede. Kirkemøtet i fjor kom ikke fram til noe vedtak som endrer kirkens praksis.

Bispemøtet er en av instansene som kan fremme saker til behandling i Kirkemøtet. Bispemøtet ønsker å fremme et konkret forslag til vedtak for Kirkemøtet i april 2016.

LES OGSÅ: Ap-nettverk krever homosvar fra KrF-topp i Bergen

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter