Nyheter

Biskop-råd: Ikke gift deg for å bli prest

Biskoper ba samboende prestestudenter om å vente med å ordinere seg, i stedet for å gifte seg før de var klare.

Bilde 1 av 2

– Vi vet at det er mange som føler seg presset til å gifte seg før de er klare, sa Marte Holm Simonsen som går på teologiutdanningen på Teologisk fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo

Hun var en av om lag 50 prestestudenter fra Menighetsfakultetet (MF) og TF som møtte opp da Bispemøtet inviterte dem til å snakke om samboerskap og prestejobben.

Bakgrunnen for møtet, var at biskopene i mars diskuterte hvilke forventninger de har til presters samlivsform. Da samlet de seg om en uttalelse fra 1995, som sier nei til samboerskap for prester. Konsekvensene av dette standpunktet er at biskopene ikke vil ordinere studenter som lever i samboerskap. Dette vakte sterke reaksjoner blant teologistudentene og mange engasjerte seg i debatten i etterkant.

LES OGSÅ: – Uklokt og galt signal av biskopene

– Vi ønsker å være tydelige på at de som skal ordineres, må ordne samlivet sitt gjennom 
ekteskap. Det man lover som prest er både krevende og alvorlig, det å gifte seg er også det. Det er ikke nødvendigvis slik at man er enige i et parforhold om hvordan det skal være. Men samtidig ønsker vi ikke å gjøre forskjell på folk eller vurdere kvaliteten på samboerskapene, sa bispemøtets preses da hun innledet møtet.

LES OGSÅ: Teologistudenter bekymret etter samboer-nei

– Vent. Flere av studentene stilte spørsmål til biskopene om hva man skulle gjøre som nyutdannet prest med kjæreste.

– Hva om man får jobb et annet sted i landet, og alternativene da enten blir avstandsforhold eller å gifte seg selv om man ikke er klar for det? Hvis vi presser noen inn i ekteskapet, så gjør man ekteskapet en bjørnetjeneste, sa Kristina Bjåstad fra TF.

– Mitt svar til dette, er å vente med vigslingen og heller jobbe uten ordinasjon til man finner ut av både det ene og det andre, sa Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland.

Han fikk støtte fra biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug.

– Hvis man er i en slik situasjon, skal man i hvert fall ikke gifte seg på grunn av jobben. Hvis dere kjenner at det er feil timing å gifte dere, så må vi respektere det, men er klar for å ta imot dere når dere kommer, sa han.

Forskjellig syn. Da Vårt Land først skrev om saken i mars, fortalte ledende biskop Byfuglien at bispekollegiet «stod ganske samlet». I etterkant har det kommet fram at noen biskoper vil vurdere å ordinere samboende prestestudenter likevel. Flere påpekte at denne ulike praksisen var vanskelig å forholde seg til og at det kunne oppfattes som illojalt av de som ville ordinere samboere likevel.

– Dere sier dere er står sammen om å være forpliktet på 95-uttalelsen, men så høres det ut som om dere ikke er enige likevel. Det er vrient å forholde seg til, sa Kjetil Borgenvik fra MF.

Tirsdag kveld gjentok Fiske, som tidligere har ordinert samboere, at hun fortsatt ville gjøre en individuell vurdering.

– Det handler ikke om å være illojal, men av og til går ikke livet opp, og da vil det være mulig å komme til en annen konklusjon etter ordinasjonssamtalen, sa Fiske, som ikke ville levere ut en liste over mulige unntak.

LES OGSÅ: - Det er den enkeltes biskops ansvar å bruke sitt skjønn

Halvor Nordhaug ville ikke gå inn i en praksis der han vurderte hvert enkelt samboerskap.

– Vi må behandle folk rettferdig. Det vil også være vanskelig å opprettholde praksisen som Fiske peker på uten at unntakene etter hvert vinner territorium og blir regelen, sa han.

Ikke alle mislikte at det var forskjellig praksis i samboerspørsmålet.

– Jeg synes det er en stor styrke at biskopene har forskjellig syn på samboende prester. Jeg vil velge arbeidsplass ut fra biskopens syn på samboerskap, sa Marte Holm Simonsen.

Sex? Christine Andreassen var en av initiativtakerne da 30 studenter signerte et leserinnlegg i Vårt Land som kritiserte biskopene. Hun spurte om det var slik at sex og samliv var viktigere for biskopene enn annen livsførsel.

– Selvsagt ikke. Dette handler ikke om sex, men om relasjoner, og det er noe av det aller viktigste, svarte Byfuglien.

De fleste av studentene som tok ordet mente samboerskap, som en vei mot ekteskapet, var greit. Men det var også flere som støttet samboer-neiet.

– Presten som rolle skal løfte fram ekteskapet som ideal. Er man samboer selv, skaper det en forvirring og et inntrykk av at presten har ett liv på jobb og ett liv utenom. Jeg mener det bryter med prestens løfter i ordinasjonen, sa en student.

– Det er ikke slik at man må velge mellom jobben eller kjærlighet, som enkelte antyder. Vi kan velge begge deler, men kjærlighet betyr ikke at man må bo sammen, sa Nicholas Rognli-Olsen Noble som løftet fram at det å være prest er noe mer enn en jobb.

Betent. Til Vårt Land forteller flere studenter at temaet har vært mye diskutert på lærestedene og at det også har vært betent. Enkelte antyder også at samboende prestestudenter er redde for å bli avslørt av medstudenter.

Mens de fleste studentene som støttet samboende prester, så på samboerskapet som en vei mot ekteskapet, gjaldt ikke det alle. En samboende student fortalte at hennes kjæreste ikke ønsket å gifte seg – og at det dermed ikke ville bli noe bryllup – noe hun har fått kritikk for.

– Det er synd at min ikke-kristne kjæreste heier mer på meg og mitt valg om å bli prest enn det noen kristne venner gjør, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter