Nyheter

Biskop får refs for skolereklame

Lederen for biskopene stilte opp i annonse for Menighetsfakultetet. Lederne for de andre teologiske institusjonene reagerer sterkt.

I en annonse i Vårt Land på lørdag, kunne man lese et brev undertegnet preses Helga Haugland Byfuglien, lederen for biskopene i Den norske kirke.

I brevet ber hun om økonomisk støtte til Det teologiske Menighetsfakultet.

I et debattinnlegg i Vårt Land tirsdag reagerer Aud V. Tønnessen, dekan ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og Bård Mæland, rektor ved Misjonshøgskolen, på annonsen.

De mener Byfuglien favoriserer ett lærersted framfor andre.

– Som den ledende biskopen hun er, har Byfuglien et overordnet ansvar for kirken. Mangfoldet av lærersteder er en viktig verdi for kirken, og hun er den viktigste arbeidsgiveren for dem som utdannes ved lærerstedene. Derfor må hun trå varsomt i forbindelse med hvordan hun ivaretar de klare rekrutteringsbehovene som finnes i kirken, og ikke trekke fram én institusjon særskilt, sier Tønnessen.

LES MIN TRO: «Er du prest, eller kødder du?»

Hun mener annonsen er undergravende for den tilliten Byfuglien har som en av de øverste lederne i Den norske kirke.

Spesielt knyttet til Menighetsfakultetet

Samtidig som Byfuglien er preses i Den norske kirke, er hun også leder i forstanderskapet ved Menighetsfakultetet (MF).

– Det er problematisk at hun valgte å undertegne som preses og ikke som leder i forstanderskapet ved MF. Det at hun er leder i forstanderskapet, gjør henne mer tilknyttet MF enn til de andre institusjonene. Det er ikke uproblematisk, men det er et valg hun har tatt. I tillegg legger hun bredsiden til ved å favorisere studiestedet på den måten, sier Tønnessen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hva burde hun gjort annerledes, bortsett fra å undertegne med en annen tittel?

– Hun burde ikke ha stilt opp i en slik annonse i det hele tatt.

– Bør ikke favorisere én

Videre forteller Tønnessen at Kirkerådet i samarbeid med alle teologiske institusjoner arbeider med et rekrutteringsarbeid.

– En som har ansvaret for et slikt felles samarbeid og som er øverste representant for Den norske kirke, må passe på at hun representerer alle institusjonene og ikke bare én. Som preses bør man ikke favorisere, sier hun.

I debattinnlegget heter det også at biskopene i de nordligste bispedømmene tar særlig ansvar for utdanning i nord. Tønnessen mener det er riktig, siden biskopenes rolle er lokalt definert.

– De har et lokalt ansvar, men det har ikke Byfuglien her, sier hun.

Helga Haugland Byfuglien har foreløpig ikke hatt mulighet til å kommentere saken overfor Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter